Direktor Fonda za zaštitu depozita ćuti o plati

Milošević nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ koliku naknadu za članstvo u tom tijelu prima u ovoj godini, na osnovu kojih kriterijuma se ona utvrđuje
234 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 18:15h

Kolika je zarada direktoru Fonda za zaštitu depozita (FZD) Predragu Markoviću, kolika je prosječna plata u toj instituciji u ovoj godini, da li su smanjene visoke naknade članovima Upravnog odbora i da li su sprovođene mjere štednje shodno Vladinim preporukama, pitanja su na koja „Vijesti“ nijesu dobile odgovor iz ove državne institucije.

Godišnji izvještaj o radu za prošlu godinu FZD-a koji je dostavljen Skupštini na uvid pokazao je da su prosječne neto zarade šest zaposlenih bile 1.325 eura, dok su bruto zarade bile 2.214 eura. Ukupni fond zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda bio je 198.618 eura i uvećan je za 50.000 u odnosu na uporedni godišnji period.

Prema izvještaju triju članova UO FZD-a (viceguverner Centralne banke Velibor Milošević, pomoćnik ministra finansija Bojana Bošković i dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Marko Backović) dobili su ukupno 36.467 eura po osnovu naknada za članstvo u tom tijelu za 11 sjednica. Svaki član je dobio po 12.155 eura, ali u izvještaju nije navedeno radi li se o bruto ili neto iznosu. Godinu ranije, po istom osnovu, isplaćeno im je ukupno 13.860 eura.

Milošević nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ koliku naknadu za članstvo u tom tijelu prima u ovoj godini, na osnovu kojih kriterijuma se ona utvrđuje i da li je iznos od oko 1.000 eura po jednom članu u prošloj godini bruto ili neto zarada, budući da je Komisiji za sprečavanje sukoba interesa prijavio zaradu od 767 eura. On je prijavio Komisiji da mjesečno kao viceguverner prima 3.621 euro.

Bojana Bošković

Bošković je odgovorila "Vijestima" da su u godišnjem izvještaju FZD-a prikazani bruto iznosi (što u izvještaju ne piše), tako da su mjesečno dobijali naknadu od 767 eura, koliko je i zvanično prijavila Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. Njena mjesečna zarada u Ministarstvu je 618 eura.

Ona je saopštila i da je UO Fonda u julu ove godine, shodno preporukama Vlade, smanjio naknade na iznos jedne prosječne zarade u državi, odnosno na 480 eura.

„Članovi UO, shodno Zakonu o zaštiti depozita, imaju pravo na naknadu u skladu sa finansijskim planom Fonda i njena visina ne može biti veća od iznosa jedne prosječne zarade zaposlenih u Fondu. Prema navedenom, članovi UO imali su pravo na isplatu naknade u neto iznosu 1.325 eura mjesečno (koliko iznosi prosječna neto plata zaposlenih u Fondu). Naknada članovima UO stvarno je isplaćena u mjesečnom neto iznosu od 767 eura, što je 58 odsto prosječne neto zarade u Fondu ili u bruto iznosu 1.013 eura”, rekla je Bošković.

Internom odlukom Ministarstva finansija, kako je rekla Bošković, mjesečna primanja pomoćnika ministara i sekretara organičena su do nivoa od tri prosječne zarade u državi. To uključuje platu, naknade po osnovu članstva u UO preduzeća i naknade za rad u radnim tijelima i timovima koje imenuje Vlada i ministar finansija.

Galerija

Bonus video: