Odobrenje i za dokapitalizaciju NLB

NLB Montenegrobanka nedavno je u medijima objavila poziv za vanrednu skupštinu akcionara gdje je na dnevnom redu predlog odluke o povećanju kapitala
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2012. 16:41h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) dala je saglasnost na dokapitalizaciju NLB Montenegrobanke u ukupnom iznosu od 38,9 miliona eura.

Saglasnost je data na sjednici koje je održana prije dva dana.

Sada slijedi emisija novih akcija banke koje će postojeći akcionari moći da kupe po osnovu prava preče kupovine. Ne znači da će za postupak dokapitalizacije biti usmjeren navedeni ukupni iznos jer svi postojeći akcionari ne moraju iskoristiti pravo preče kupovine.

NLB Montenegrobanka, koja je u vlasništvu slovenačke NLB grupe, nedavno je u medijima objavila poziv za vanrednu skupštinu akcionara gdje je na dnevnom redu predlog odluke o povećanju kapitala.

Glavni regulator na tržištu kapitala u Crnoj Gori prošle sedmice odobrio je dokapitalizaciju Crnogorske komercijalne banke (CKB) u iznosu od osam miliona eura. Dokapitalizacija je obavljena tako što je dio subordiniranih kredita (kapital drugog reda koji akcionari nazad mogu dobiti) pretvoren u akcije, što je i zvanično saopštila OTP grupa, jedini vlasnik CKB-a.

Treća od ukupno 11 banaka kojoj je potrebna dokapitalizacija je Prva banke koja, kako je saopštila, nije dobila zahtjev od monetarnih vlasti za dokapitalizaciju.

Ukupni iznos dokapitalizacije sve tri banke kako je pokazalo stresno testiranje CBCG, prema nezvaničnim informacijama, oko 36 miliona eura.

Iz Centralne banke su saopštili nakon posljednjeg stresnog testiranja da nijesu naložili bilo kojoj banci dokapitalizaciju kroz supervizorske mjere, ali da je “dokapitalizacija bila predmet razgovora sa menadžmentom banaka u cilju postizanja dogovora o nivou neophodnog dodatnog kapitala“.

Bonus video: