Nejkov: U uštedi je moćna rezerva energije

Energetska zajednica članicama pomaže da stvore stabilan regulatorni i tržišni okvir i promovišu regionalnu saradnju na osnovu energetskog zakonodavstva EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 18:54h

Crna Gora, kao i ostale zemlje regiona i Evrope koje imaju problem sa manjkom električne energije, treba da obrati pažnju na pitanje balansa između proizvodnje i potrošnje, ali i energetske efikasnosti, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Slavčo Nejkov.

“S tim u vezi, valjalo bi da nikad ne zaboravimo da je u energetskoj efikasnosti velika i moćna rezerva energije koja nedostaje. I to na obje strane - i na strani potražnje i na strani potrošnje”, naglasio je Nejkov u razgovoru za “Vijesti”.

Primjenom energetskih propisa EU, zemlje ne samo da pomažu proces pristupa, već i unapređuju koristi od jedinstvenog tržišta. Crna Gora ove godine predsjedava Energetskom zajednicom

On je kazao da je potrebno razvijati adekvatnu energetsku politiku na svim poljima, ali i ljudske resurse.

Nejkov je kazao da administrativni kapaciteti za energetski sektor u Crnoj Gori, kao i svuda, uvijek mogu biti nadograđeni.

“Mi radimo sa sjajnim ljudima u državnoj administraciji, ali bi njihov broj mogao biti veći jer se povećavaju zadaci i izazovi”, dodao je Nejkov.

Energetska zajednica formirana je u julu 2006. a povezuje devet zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i Crna Gora, dok su još tri zemlje posmatrači. Energetska zajednica članicama pomaže da stvore stabilan regulatorni i tržišni okvir i promovišu regionalnu saradnju na osnovu energetskog zakonodavstva EU.

Primjenom energetskih propisa EU, zemlje ne samo da pomažu proces pristupa, već i unapređuju koristi od jedinstvenog tržišta. Crna Gora ove godine predsjedava Energetskom zajednicom.

Nedavno je u Bečićima održan Peti socijalni forum Energetske zajednice koji je, prema riječima Nejkova, bio odlična prilika da se konkretizuju određene namjere i ciljevi.

“Učesnici su iznijeli najsvježije informacije o socijalnom razvoju, tekućim aktivnostima kao i pristupu kako rješavati osjetljiva pitanja. Najbitnije, pokrenuta je nova inicijativa - razvoj socijalne strategije uz aktivno učešće svih - od vlade, regulatora, sindikata do nevladinih organizacija...”, rekao je Nejkov.

On je istakao da je u kontekst Energetske zajednice uključena i socijalna dimenzija koja targetira pitanja poput zdravlja i sigurnosti na poslu, jednakih mogućnosti, radnika zakonodavstva i slično.

Ti ciljevi su, kako je naveo, sadržani u Socijalnom memorandumu zajednice usvojenom 2007. godine, koji se, kao i ostala akta te asocijacije, mogu naći na zvaničnom sajtu.

On je kazao da je na sajtu Energetske zajednice objavljen i nacrt energetske strategije, oko koje se digla i “prašina”. Pojedine nevladine organizacije iz regiona kritikovale su Energetsku zajednicu zbog toga što, prema njihovom mišljenju, Strategija nije prošla potrebnu javnu raspravu.

Nejkov ne prihvata te tvrdnje ističući da je među njima bila i ona Gareta Tankosića Kelija iz organizacije SEE Change Neta, koji je u izjavi “Vijestima” saopštio da Strategija predstavlja “veliki neuspjeh zdravog razuma i nepoštovanje standarda Evropske unije”.

“Ne prihvatam taj stav. Gospodin Tankosić Keli i nevladine ogranizacije među kojima i SEE Change Net, pozvani na Socijalni forum, od kojih su se neke i odazvale.

Garet Tankosić Keli (SEE Change Net) je u izjavi “Vijestima” saopštio da Strategija predstavlja “veliki neuspjeh zdravog razuma i nepoštovanje standarda Evropske unije”

One su aktivno učestvovale u radu Foruma, iznoseći komentare na Nacrt strategije, od kojih se izdvajaju dva: o činjenici da socijalna dimenzija nije dovoljno razrađena tim dokumentom i da se o Strategiji nije raspravljalo na potreban način”, rekao je Nejkov, tvrdeći da je Tankosić Keli bio obavještavan o svojim primjedbama koje je ranije podnosio Zajednici, uključujući i onu o procesu konsultovanja.

On dodaje da je nacrt strategije utvrđen u saradnji sa pravilima Energetske zajednice na osnovu mandata koji joj je dao Ministarski savjet.

“To znači da Forum nije mogao da mijenja taj dokument. Nacrt strategije je tamo predstavljen”, dodao je Nejkov.

On nije htio da komentariše poziv Tankosića Kelija ministru ekonomije Vladimiru Kavariću da Crna Gora, kao predsjedavajuća Energetskom zajednicom, vrati Nacrt strategije na javnu raspravu.

“Gospodin Tankosić Keli nije uključen u proces Energetske zajednice, njena prava i institucije”, rekao je Nejkov.

Ocijenio je da je Tankosić Keli u pravu kada kaže da socijalna dimenzija nije dovoljno razrađena u Nacrtu strategije, ali ocjenjuje da to nije glavni cilj.

“Socijalne posljedice reforme energetskih regula definitivno trebaju veću pažnju. Strategija cilja, međutim, na razvoj energetskog tržišta dok socijalna dimenzija uključuje druge komponente koje su van Memoranduma o razumijevanju socijalnih pitanja, koji je potpisan 2007. godine”, naveo je Nejkov.

Da imam rješenje, dobio bih Nobelovu nagradu

Nejkov smatra da su pametne mjere i politike u oblasti energetike povezane sa razvojem tržištem, uz potrebni podsticaj za ulaganja pod jasnim uslovima

Nejkov nema odgovor kako se izboriti sa rastom cijena energije na globalnom nivou, niti je mogao preporučiti neke mjere.

“Da mogu odgovoriti na to pitanje, vjerovatno bih dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Ono što je sigurno, na cijene utiče ekonomska kriza, ali i ostali faktori sa nacionalnog, regionalnog i šireg nivoa”, naveo je Nejkov.

On je dodao da su pametne mjere i politike u oblasti energetike povezane sa razvojem tržištem, uz potrebni podsticaj za ulaganja pod jasnim uslovima.

“To je vjerovatno kliše, ali razvoj tržišta donosi konkurentnost i privlači investitore koji dalje obezbjeđuju zapošljavanje i veće poreske prihode”, kazao je Nejkov, dodajući da manja tržišta regiona mogu biti atraktivnija za ulagače ako budu zajednički djelovali, ali i udruženo rješavali probleme.

Galerija

Bonus video: