Prvoj banci i NLB treba svjež novac

Ukupan iznos dokapitalizacije sve tri banke je, prema nezvaničnim informacijama, oko 36 miliona eura
5 komentar(a)
Prva banka, Foto: Boris Pejović
Prva banka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2012. 13:57h

Podgorica - Od 11 komercijalnih banaka tri koje treba da se dokapitalizuju su Crnogorska komercijalna banka, NLB Montenegrobanka i Prva banka, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Ukupan iznos dokapitalizacije sve tri banke je, prema nezvaničnim informacijama, oko 36 miliona eura.

Dokapitalizacija CKB-a već je završena i to u iznosu od osam miliona eura. To je zvanično objavljeno u saopštenju OTP grupe, stopostotnog vlasnika CKB-a, na sajtu berze u Budimpešti.

Kako je objašnjeno, crnogorska Komisija za hartije od vrijednosti odobrila je zahtjev za dokapitalizaciju 12. septembra. Dokapitalizacija je obavljena tako što je dio subordiniranih kredita (kapital drugog reda koji akcionari nazad mogu dobiti) pretvoren u akcije.

NLB Montenegrobanka nedavno je u medijima objavila poziv za vanrednu skupštinu akcionara gdje je na dnevnom redu predlog odluke o povećanju kapitala. NLB Montenegrobanka je u vlasništvu slovenačke NLB grupe.

Na pitanje “Vijesti” kada će dokapitalizovati banku i u kojem iznosu, iz Prve banke su odgovorili da nijesu od monetarnih vlasti dobili zahtjev za dokapitalizaciju.

Prvu banku kontrolišu braća, biznismen i lider DPS-a Aco i Milo Đukanović.

Ukupni kapital banaka, prema posljednjim podacima Centralne banke (CBCG) na kraju juna ove godine bio je 291,6 miliona eura i u odnosu na kraj prošle godine niži je za 4,5 odsto. Na to je, prije svega, uticao gubitak pojedinih banaka. Četiri banke su zabilježile godišnji rast kapitala, dok se kod sedam banaka kapital smanjio.

CKB, NLB Montengrobanka i Prva banka od početka godine posluju sa gubitkom. Prema podacima na kraju juna, gubitak CKB-a je iznosio 9,4 miliona, što je za 4,5 miliona više nego na kraju marta. NLB Montengrobanka je gubitak od 830.000 na kraju marta uvećala na 7,6 miliona na kraju juna, Prva je smanjila gubitak sa 1,4 miliona na 80.000 eura.

U vlasničkoj strukturi kapitala banaka na kraju juna dominirao je kapital koji potiče iz inostranih izvora sa 82 odsto, zatim slijedi domaći privatni kapital sa 15,41 odsto, dok je država imala učešće od svega 2,59 odsto u ukupnom kapitalu banaka.

Kroz proces dokapitalizacije od 2008. godine ukupna podrška bankama bila je 232,7 miliona eura.

Bonus video: