Demokratski front će prvo provjeriti EPCG

Država je većinski vlasnik EPCG, ali strateški važnom kompanijom upravlja italijanski A2A, koji je manjinski akcionar
10 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 14:01h

Prva mjera u oblasti energetskog sektora koju namjerava da sprovede Demokratski front (DF), ako osvoji vlast na predstojećim izborima, jeste preispitivanje dokapitalizacije i djelimične privatizacije Elektroprivrede (EPCG).

Država je većinski vlasnik EPCG, ali strateški važnom kompanijom upravlja italijanski A2A, koji je manjinski akcionar.

DF u energetskom sektoru namjerava da sprovede ukupno 27 mjera kojima bi se, prema riječima funkcionera DF-a Strahinje Bulajića, prekinuo dosadašnji nedomaćinski i nestručan odnos prema najznačajnijem resursu u državi.

“Elektroenergetski sektor mora da bude u većinskom vlasništvu države sve dok se u zavisnosti od stepena ekonomskog razvoja ne stvore uslovi za njegovo restrukturiranje”, kazao je Bulajić.

Deficit električne energije (koji je posljednjih godina od 1,4 do dvije milijarde kilovat-časova sa tendencijom rasta) DF bi riješio ili izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta ili racionalnim gazdovanjem energijom.

Koliko je elektroenergetski deficit ozbiljan problem u državi Bulajić je ilustrovao podatkom da je od 1999. do 2009. godine uvezeno oko 15,2 milijarde kilovat-časova za koje je plaćeno oko 665 miliona eura.

Front planira, između ostalog, izgradnju jedne elektrane na tečni naftni gas kojom bi se riješilo pitanje deficita u kratkom vremenu.

Bulajić je procijenio da bi se na taj način proizvele zadovoljavajuće količine energije od 1,5 do 2,3 milijarde kilovat-časova.

“Prednosti te enelektrane bi bile i u tome što bi se proizvodila konstantna energije, rok izgradnje bi bio dvije godine, cijena izgradnje bila bi niža od drugih energetskih postrojenja ...”, naveo je Bulajić.

U programu Fronta je i da se sa Gaspromom pregovora kako bi se obezbijedilo da jedan krak “Južnog toka” prođe kroz Crnu Goru koji bi, između ostalog, koristio za proizvodnju glinice i aluminijuma u Kombinatu aluminijuma.

U planu DF-a je inoviranje Zakona o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika i intenziviranje geoloških istraživanja nafte i prirodnog gasa na kopnu i podmorju Crne Gore.

Član Savjeta DF -a Goran Đukanović ocijenio je da rješavanje ekonomskih problema mora biti prioritet.

“Od perioda raspada Jugoslavije i sankcija suočavamo se sa problemima u metalskoj industriji koji su posljednjih godina kulminirali. A nedostatak investicija za energetski sektor i deficit električne energije dovode državu u bezizlaznu situaciju”, ocijenio je Đukanović.

Bonus video: