Sindikat SSCG podnijeće novu prijavu protiv Masoničića zbog mobinga

Saopšteno je da se zaposlenima u SSCG se duguju četiri zarade, ukupne vrijednosti oko 800.000 eura
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 14:21h

Sindikat stručne službe Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) podnijeće novu prijavu kojom se generalno sekretar te radničke organizacije Zoran Masoničić tereti za mobing nad radnicima, odnosno nad članom izvršnog odbora sindikata i vozačem u SSCG Vukadinom Ćupićem kojem je oduzeto auto. Ćupić smatra da će, nakon što mu je oduzeto sredstvo za rad, sljedeći korak poslovodstva biti otkaz.

Na konferenciji za novinare je saopšteno da se zaposlenima u SSCG se duguju četiri zarade, ukupne vrijednostio oko 800.000 eura, a već 21 mjesec im nijesu uplaćeni doprinosi.

“Rješenje o oduzimanju sredstva za rad ćemo da osporavati na sudu ukoliko Masoničić ne postupi po našoj žalbi. Ovo što rade je nasilje i mobing koji traje već tri godine zbog čega smo i podnijeli dvije krivične prijave. Mislili smo da će to uticati da se ponašanje generalnog sekretara popravi ali to se nije desilo. On pokušava da u sred sindikata ospori sindikalno djelovanje” , kazala je predsjednica sindikata Stručne službe Senka Rastoder.

Ona je kazala da njene kolege iz Stručne službe nemaju hrabrosti da javno progovore o zastašivanjima i prijetnjama otkazom kojima su izloženi ali da se nada da će se makar neko od njih ohrabriti i pridružiti im se u novom štrajku koji je neminovan ukoliko SSCG počne da dijeli otkaze.

“Službenici Poreske uprave su upravo u SSCG i kontrolišu spise, tražili su da se razdvoje plate zaposlenih i funkcionera jer je naša prosječna zarada 370 eura a njihova oko 900 i to je ono za šta se mi godinama zalažemo. Inspekcija rada je ponovo utvrdila da nam se duguju zarade i doprinosi kao i prethodnih 10 puta kom tri godine ali to ništa ne znači i oni neće postupiti po nalogu inspekcije jer im država to dozvoljava”, objasnila je Rastoder i kazala da je “očigledno da im partijska pripadnost daje moć”.

Ona je najavila da će, pošto im država uporno ne pomaže, tražiti podršku evropskog sindikata kojeg će pitati kako da “zaštite sebe u sred sindikata”.

Rastoder je podsjetila da su ono podnijeli ukupno 17 krivičnih prijava protiv rukovodstva SSCG, da su uz svaku priložili pisane dokaze kojima se utvrđuje višemilionska šteta nanijeta SSCG ali da su dobili nezvaničnu informaciju da po tim prijavama neće biti postupljeno.

“Ponovo ćemo slati urgencije Tužilaštvu i Upravi policije i pitaćemo ih zašto naše prijave čekaju i po dvije godine”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: