Front bi da vrati opštinama prihode koje im je država “otela”

Zarija Pejović sa kolegom Mišom Baždarom prezentovao politiku DF u oblasti javnih finansija
3 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Demokratski front
Demokratski front, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 06.09.2012. 11:48h

Cilj Demokratskog fronta u javnim finansijama u kratkom roku biće očuvanje nivoa javne potrošnje uz otplatu dugova, a u srednjem podsticanje privrednog rasta kroz investicije.

To je najavio danas funkcioner DF-a Zarija Pejović koji je sa kolegom Mišom Baždarom prezentovao politiku DF u oblasti javnih finansija.

“U kratkom roku zamijenićemo skupe dugove jeftinim, sprovesti efikasniju naplatu javnih prihoda i racionalizovati javnu potrošnju” istakao je Pejović.

Zamjena skupih dugova jeftinim porazumijeva otvaranje pregovora sa međunarodnim finasijskim institucijama i Vladama zemalja evroatlanskog kruga što bi doprinijelo poboljšanju ročnosti javnog duga i manjim pritiskom na tekući budžet.

Vlada DF bi ojačala kapacitete Poreske uprave jer je to ključ za efikasniju naplatu javnih prihoda.

“Značajna je zona sive ekonomije i procjenjuje se da iznosi 20 odsto BDP-a , dok je zbog rada na crno država gubi 60 miliona godišnje. U racionalizaciji javne potrošnje potrebno je izvršiti detaljnu analizu potrošnje, a jedan od predloga je centralizacije državnih regulatornih agenncija u cilju sniženja troškova. U srednjem roku sprovodiće se politka privrednog rasta koja će imati za rezultat veće budžetske prihode i otvaranje novih radnih mjesta”.

“Sa stanovnista fiskalne podrške Investiciono-razvojni fond će biti dokapitalizovan i transformisan u Razvojnu banku i finansiraće se projekti iz oblasti energetike, saobraćajne i turističke infrastrukture” rekao je Pejović.

Namjera DF je i da Opštinama vrati prihode koje im je država “otela”. Baždar je pojasnio da će promet na porez nepokretnosti prepustiti opštinama, da će uvesti progresivne mjere na luksuznu imovinu, ustupiti im prihode od koncesija, uvesti takse za zagađivače, podsticati javno-privatno partnerstvo.

Cilj im je i da razionalizuju viškove zaposlenih na lokalnom nivou kroz dobre socijalne programe i tehnološke viškove...

“Opštine nemaju stabilne izvore prihoda jer ih je država prigrabila, dok je njima ostavila nestabilne “ istakao je Baždar.

Bonus video: