Farmeri traže pomoć od države, prijete obustavljanjem isporuke mlijeka

Crnogorskim farmerima potrebno je oko 12.000 tona sijena, čak 2.000 tona samo u zoni otkupa mljekara Srna, Lazine i Nika
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 20:26h

Crna Gora je zbog ovogodišnje suše pretrpjela štetu od čak 50 miliona eura, pokazala je analiza crnogorske Poljoprivredne unije.

Najgore su prošli stočari prilikom prikupljanja sijena, te proizvođači krompira i kasnih sorti voća i povrća. U uniji su naglasili da su osjetili "vruće ljeto" pa su početkom avgusta Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upozorili na posljedice suše i predložili niz mjera za njihovu sanaciju.

"Još tada smo predlagali da se uvezu kabasta i koncentrovana hrana jer je na susjednim tržištima bilo raspoloživih količina po povoljnijim cijenama od sadašnjih", kazao je Dragoljub Nenezić, predsjednik Poljoprivredne unije.

Od resornog ministarstva traže subvencije za kabastu hranu do nivoa od 0,12 eura, za koncentrovanu 0,25 eura

Iz unije traže subvencije za sijeno i koncentrovanu hranu i povećanje otkupne cijene mlijeka. Zahtijevaju pomoć države ili će, kako su najavili njeni članovi, obustaviti isporuku mlijeka.

Prema podacima unije, crnogorskim farmerima potrebno je oko 12.000 tona sijena, čak 2.000 tona samo u zoni otkupa mljekara Srna, Lazine i Nika.

"Interventnim uvozom od po oko 2.000 tona zrnaste, koncentrovane i kabaste stočne hrane, makar za šest, sedam mjeseci stvorili bi se uslovi da stočari održe postojeći stočni fond. U protivnom, već se dešava da farmeri prodaju dio muznih grla i to po 0,85 eura po kilogramu žive mjere, dok je ta cijena do prije samo mjesec i po bila između 1,5 i dva eura", objasnio je Nenezić.

"Zahtjevi nisu nerealni"

Od resornog ministarstva traže subvencije za kabastu hranu do nivoa od 0,12 eura, za koncentrovanu 0,25 eura, zatim regresiranje zrnaste stočne hrane, svih vrsta mineralnih đubriva i dizel goriva. Zahtijevaju zamrzavanje otplate kredita za deset mjeseci i oslobađanje poreza za ovu godinu. Od prerađivača traže da povećaju cijenu otkupa mlijeka za deset centi.

"Mi samo tražimo da preživmo”, poručila je Svetlana Dragnić, predsjednik Odbora

"To nijesu nerealni zahtjevi. Podsjetiću da se devet godina ne mijenja otkupna cijena mlijeka, a za to vrijeme su preko 80 odsto povećani inputi koji direktno učerstvuju u kreirenju proizvođačke cijene mlijeka. Situacija je izuzetno teška", naglasio je Nenezić.

Iz Odbora za stočarstvo su saglasni i planiraju da obustave isporuku mlijeka ukoliko Ministarstvo u narednih sedam dana ne ispuni zahtjeve farmera, članova Poljoprivredne unije.

"To će se najvjerovatnije desiti ako se ne dogovorimo. Mi samo tražimo da preživmo”, poručila je Svetlana Dragnić, predsjednik Odbora.

Nikšićki farmeri posebno su nezadovoljni lokalnom sanoupravom koja im, kako tvrde, duguje premije od tri centa po litru za period od čak 17 mjeseci.

U ministarstvu misle da daju dovoljno

U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja navode da crnogorski farmeri, računajući premije, dobijaju između 40 i 50 centi po litru mlijeka zavisno od kvaliteta i količine.

"Svim proizvođačima mlijeka skrećemo pažnju da u Crnoj Gori postoji preko 48.000 gazdinstava sa 60.000 muznih grla"

To je, kako navode, cijena među najvećima u regionu, pri čemu je prosječna cijena u EU između 25 i 29 centi. U Vladinom resoru smatraju da nude brojne benefite iz agrobudžeta, kojie se odnose i na dodatne premije od 2,5 centi za mljekare, za otkup mlijeka sa udaljenih područja takođe 2,5 centi, povećanje otkupa u odnosu na prošlu godinu dva centa.

“Dajemo podršku od tri centa bespovratno po kilogramu koncentrata, premije po grlu stoke od 85 eura, za izdig stoke na katune u prosjeku 200 eura po domaćinstvu, premije po hektaru za travatne smjese 160 eura.

Svim proizvođačima mlijeka skrećemo pažnju da u Crnoj Gori postoji preko 48.000 gazdinstava sa 60.000 muznih grla sa ukupnom proizvodnjom oko 180 miliona litara godišnje.

Od toga su otkupi za potrebe naših mljekra samo između 12-15 odsto, odnosno 23 milona litara. To znači da se zahtjev nekoliko članova unije odnosi na nekoliko promila ukupne proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori”, saopštili su iz Ministarstva.

Bonus video: