Evo koliko Vlada planira da potroši za regionalni razvoj Crne Gore i za koju regiju ide najviše novca

77 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Čelanović, Foto: Vlada Crne Gore
Miloš Čelanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.06.2018. 16:46h

Vlada je usvojila Predlog akcionog plana za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Crne Gore od 2014-2020, kojim su za ovu godinu predviđena sredstva od oko 795 miliona eura, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije, Miloš Čelanović.

On je kazao da će najveći dio tih sredstava, od oko 200 miliona eura, biti opredijeljen za projekat izgradnje dionice autoputa Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa.

„Veliki dio sredstava biće usmjeren i na energetski sektor i infrastrukturu“, rekao je Čelanović nakon sjednice Vlade.

On je naveo da su u strukturi izvora finansiranja dominantna sredstva iz budžeta, 41 odsto, dok se na kredite i privatni kapital odnosi 26 odsto, odnosno 24 odsto

„Alokacija ulaganja tih sredstava pokazuje da se u sjeverni region najviše ulaže, 53 odsto ukupnih sredstava, u središnji 24 odsto, a primorski 23 odsto. To govori da Vlada konstanto radi na smanjenju razlika u razvijenosti sva tri regiona“, objasnio je Čelanović.

On je saopštio da je akcioni plan za ovu godinu organizovan oko tri ključna prioriteta razvoja na nacionalnom nivou i to postizanje pametnog, održivog i inkluzivnog rasta.

On je podsjetio i da je Strategijom predviđeno da Ministarstvo ekonomije na godišnjem nivou priprema godišnje akcione planove, a da ih Vlada donosi.

Bonus video: