Deripaska bi otišao iz KAP-a za 40-ak miliona eura

“Komersant” piše da Oleg Deripaska želi da se oslobodi tereta i da je osnovni razlog izlaska En plus grupe iz kapitala KAP-a visoka zaduženost
12 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2012. 16:24h

En plus grupa Olega Deripaske vodi pregovore o prodaji svojih 29,3 odsto akcija u Kombinatu aluminijuma iz Podgorice (KAP) sa nekoliko potencijalnih kandidata, uključujući i turski Tosyali holding i njemačku kompaniju HGL, objavili su ruski mediji.

Izvor blizak En plus grupi je kazao listu “Komersant” da su u toj kompaniji “spremni da razmisle o prodaji KAP-a po adekvatnoj cijeni, jer je razvojna strategija kompanije trenutno usmjerena na projekte u istočnom Sibiru i tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji".

Tuski Toščelik, koji je dio grupacije Tosyali, kupio je nedavno nikšićku Željezaru.

“En plus grupa će u te oblasti uložiti 25 milijardi dolara, rečeno je na konferenciji za novinare u Irkutsku, kojoj su prusustvovali članovi upravljačke strukture En plus grupe i grupe kompanija “Velika budućnost u istočnom Sibiru ".

Generalni direktori industrijske kompanije Artem Volinec je kazao da grupacija namjerava “da pretvori Istok Rusije u ključnu tačku razvoja ruske ekonomije”.

Volinec je prošle godine, podsjećamo, pregovarao sa predstavnicima Vlade u Podgorici, ali to partnerstvo u KAP-u sa ruskim investitorima samo se iz mjeseca u mjesec komplikovalo. Tokom prošle godine bili su aktuelni pregovori En plusa sa indijskim milijarderom Sajanom Đindalom koji je planirao ulazak u KAP i Boksite. Tada se spekulisalo da je Deripaska za svoje akcije tražio od novog investitora navodno od 60 do 80 miliona eura, ali do dogovora sa Indijcem nije došlo. Nezvanični izvori “Vijesti” tvrde da bi Deripaska sada otišao iz Crne Gore za manje od 40 miliona eura.

“Komersant” piše da Oleg Deripaska želi da se oslobodi tereta i da je osnovni razlog izlaska En plus grupe iz kapitala KAP-a visoka zaduženost i niska rentabilnost jer je cijena proizvodnje tone aluminijuma u Crnoj Gori oko 2.000 dolara dok je u isto vrijeme prodajna cijena tone aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME) niža za 100 dolara.

Prema pisanju ruskih “Vedomosti” i “Komersanta”, KAP je juče vrijedio na berzi samo 13 miliona eura, a navode da duguje oko 360 miliona, “od koji je oko 100 miliona En plusu”. Ruski eksperti daju prednost turskoj kompaniji Tosyali jer je veoma aktivna na tržištu metala u Crnoj Gori. Turska kompanija je za 15,1 milion eura kupila Željezaru u Nikšiću.

En plus grupa je kupila kontrolni paket akcija u KAP-u i nikšićkim Rudnicima boksita 2005. godine, a sada njena kompanija CEAC dijeli vlasništvo sa Vladom. Ruska kompanija je platila akcije KAP-a 48,5 miliona eura i obećala je da će ulagati u modernizaciju KAP-a, i još 22 miliona za ekološke programe.

U 2010. godini ruska kompanija je vratila Vladi Crne Gore 29,3 odsto akcija KAP-a i 31,8 odsto akcija Boksita u zamjenu za garancije na dug od 130 miliona eura. U proljeće ove godine je istekao rok ugovora za subvenciranje električne energije za KAP. En plus je tražio produženje ugovora za isporuku struje po povoljnijim cijenama, kao i konverziju dugova Kombinata u akcionarski kapital. Vlada je odgovorila predlog da En plus proda svoj dio u KAP-u za euro jer su za reanimaciju fabrike potrebna državna ulaganja.

U En plus grupi su “Veodmostima” kazali da će glavni problem za nove vlasnike biti snabdijevanje električnom energijom.

"U posljednje vrijeme se KAP suočava sa ograničenjima u snabdijevanju zbog problema u energetskom sistemu i sušnog ljeta koji su za posljedicu imali smanjenu proizvodnju energije u lokalnim hidroelektranama”, rekao je predstavnik En plus grupe.

Građani Crne Gore otplaćuju dugove Kombinata

Posljednje tri godine KAP je ostvario rekordne gubitke u poslovanju, koji su ublaženi naknadno samo zahvaljujući otpisu oko 100 miliona dugova od strane dva glavna akcionara.

Deripaska je, saglasna je većina domaćih analitičara, uništio crnogorski kombinat. Najveći domaći izvoznik iz Podgorice opstao je samo zahvaljujući subvencijama za struju, raubovanjem resursa Elektroprivrede i direktnim uplitanjem Vlade da građani, odnosno poreski obveznici u krajnjem vrate 130 miliona eura dugova KAP-a.

Dug Dojče banci je otpaćen u prvoj polovini ove godine kada su predstavnici njemačke finansijske institucije tražili od Vlade prinudnu naplatu 23,4 miliona eura duga KAP-a, sa uračunatim kamatama.

Konačan epilog za KAP izgleda se odlaže za kraj ove godine, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Većini je, međutim, jasno da zdrava ekonomska logika za održivost KAP-a nekoliko godina ne postoji, izuzev u dijelu šminkanja makroekonomskih pokazatelja zahvaljujući kojima Vlada uspijeva da se u kontinuitetu zadužuje u inostranstvu.

Galerija

Bonus video: