Radnici Kontejnerskog protestuju: Luka nam otima posao

Ovim gestom realizovane su nedavne najave sindikalaca KTGT, koji su nezadovoljni ponašanjem „sestrinske“ kompanije iz nekadašnje jedinstvene luke
0 komentar(a)
Luka Bar, Kontejnerski terminali, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Kontejnerski terminali, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 28.08.2012. 15:18h

Radnici preduzeća Kontejnerski teminal i generalni tereti (KTGT) blokirali su juče kargo ulaz u Luku Bar u znak protesta što im Luka Bar, kako tvrde, otima stanove i terete (posao). Jednosatni štrajk upozorenja je stvorio dugačku kolonu kamiona ispred teretnog lučkog ulaza na kojem je bio postavljen tegljač. Protest je prošao bez incidenata.

Ovim gestom realizovane su nedavne najave sindikalaca KTGT, koji su nezadovoljni ponašanjem „sestrinske“ kompanije iz nekadašnje jedinstvene luke.

Dobroslav Orlandić, predsjednik sindikalne organizacije KTGT, kazao je da su povod štrajku stambena problematika i (ne)poštovanje ugovora o međusobnim odnosima dvijo kompanija.

“Odlukom komisije u kojoj sam i ja bio, dogovoreno je da Luka Bar i KTGT zajednički dobiju 33 stana iz kvote od 270 sindikalnih stanova u Baru. Ti su stanovi dobijeni na osnovu sredstava koja su ulagana od 2004. do 2006. godine, dok je bila jedinstvena luka i to iz bruto zarade svih zaposlenih, pa su pri raspodjeli morali biti tretirani i radnici KTGT. Nijesu to prihvatili iz Luke Bar, a iz Crnogorskog fonda za stambenu solidarnu izgradnju (CFSSI) uvažili su prigovor Luke da sredstva pripadaju njima. Tako smo mi kao najveći barski privredni kolektiv ostali bez ijednog stana”, rekao je Orlandić.

On je posjetio da je prema ugovoru o međusobnim odnosima pretovar generalnih tereta posao KTGT, a rasutih i tečnih Luke Bar.

“Protestovali smo i kad je najavljeno da će vozila FIAT-a iz Kragujevca ići preko Luke Bar. Trebalo je da vozila idu preko KTGT jer nisu ni u rasutom ni u tečnom stanju. I kada je počeo izvoz tih vozila, znali smo da je već napravljen ugovor i nijesmo hteli da to remetimo. Međutim, ima indicija da se i određene druge robe pokušavaju oteti od KTGT, ovim protestom skrećemo pažnju da to više dozvoliti nećemo”, poručio je Orlandić.

On je naglasio da zahtijevaju da menadžment Kontejnerskih terminala pokrene sudski postupak povodom situacije u vezi sa stanovima.

Ako zahtjevi KTGT-a ne budu riješeni ubrzo, iz Sindikata su najavili da će biti donijeta odluka o stupanju u generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva. Prema procjenama iz Sindikata, štrajk upozorenja je okupio 300 od ukupno 600 radnika preduzeća.

Bonus video: