Hotel As grade kao Skadar na Bojani

Za nedovršene građevinske radove se svuda u Evropi plaćaju penali koji mogu dovesti i do oduzimanja objekta
353 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 18:37h

Nevladina organizacija Turistička ambasada traži da Vlada objavi detalje ugovora o privatizaciji hotela As koji je prije 10 godina kupila ruska kompanija Njega turs, a koji nije završen.

Iz petrovačke NVO zahtijevaju da se odgovori kako i pod kojim uslovima je hotel u Perazića dolu upropašćen zajedno sa ukupnom turističkom privredom tog kraja.

„Samo na taksama koje bi hotel As donio da radi godinama se gube milioni eura, a da ne govorimo o gubitku u vanpansionskoj potrošnji i radnim mjestima. Na tom primjeru se jasno vidi kako je sistemska korupcija razorila državni sistem koji je potpuno nemoćan da zaštiti javni interes. Nekada elitni hotel od čijeg je poslovanja imao korist Petrovac i okolina danas je hotel duhova, a nedovršena investicija je u Perazića dolu napravila ekološku katastrofu. I posije deset godina izvođenja građevinskih radova, ugovor je pod velom tajne za većinu građana Petrovca”, istakli su u NVO Turistička ambasada.

Oni su naglasili da se za nedovršene građevinske radove svuda u Evropi plaćaju penali koji mogu dovesti i do oduzimanja objekta.

U toj NVO se pitaju šta su predstavnici Petrovca, koje građani plaćaju da zastupaju njihove interese, uradili da pronađu odgovore na pitanja koja se odnose na privatizaciju hotela As.

„Ova situacija opet otvara pitanje odvajanja Petrovca od Opštine Budva, jer su rezultati upravljanja Petrovcem iz Budve poražavajući“, ocijenili su iz nevladine organizacije Turistička ambasada.

Rusko-crnogorska kompanija Njega turs kupila je u maju 2002. godine hotel za pet miliona njemačkih maraka uz obavezu da će ga godinu kasnije otvoriti. Ugovorom je bilo predviđeno da Rusi ulože 22 miliona maraka u As i njegovu infrastrukturu kako bi hotel do kraja 2003. godine ispunio uslove za međunarodne standarde koji se zahtijevaju za hotele sa četiri zvjezdice, sa konferencijskim centrom i kazinom.

Hotel As poslovao je u sklopu hotelske grupe Budvanska rivijera i bio je prepoznatljiv po nesvakidašnjoj arhitekturi u uvali Perazića do, dok sada zjapi prazan kao nedovršena betonska višespratna konstrukcija. Prema planu investitora zamišljeno je da se izradi hotel sa 17 spratova.

Vlada, odnosno, resorno Ministarstvo turizma je u više navrata prijetilo da će da raskine ugovor, ali to se nije desilo. Iz Ministarstva je nedavno saopšteno da će investitor hotel otvoriti 2013. godine.

Galerija

Bonus video: