EPCG bi mogla smanjiti isporuku struje KAP-u

Kombinat ne plaća redovno račune i EPCG ima pravo da traži dodatno smanjenje isporuke struje
2 komentar(a)
KAP kombinat, Foto: Luka Zeković
KAP kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2012. 11:09h

Predstavnici Elektroprivrede očekuju da uprava Kombinata aluminijuma večeras u ponoć ispuni njihov zahtjev i smanji snagu električne energije za dodatnih šest megavata, sa 126 na 120 MW.

To se neće desiti samo ukoliko se menadžment i radnici KAP-a danas suprotstave potezu, ali u tom slučaju radnici rizikuju da u tehničkom smislu KAP u potpunosti ostane bez struje, što se lako može desiti uz havariju ili incident koji može pratiti čak i ekplozija, saznaju „Vijesti“ nezvanično.

Ovo smanjenje snage struje u KAP-u smanjilo bi proizvodnju i izazvalo gašenje 18 novih ćelija. Radnici su prošle sedmice opet upozorili da neće dozvoliti tiho gašenje KAP-a, dok u EPCG očekuju da će KAP do 1. oktobra maltene prepoloviti proizvodnju.

Crnogorski elektroprenosni sistem, saznajemo nezvanično, ima mogućnost da najvećeg potrošača struje u Crnoj Gori tehnički onemogući da nekontrolisano dalje troši struju. Eventualna nesaglasnost u KAP-u povodom zahtjeva EPCG mogla bi imati za posljedicu potpuni prekid dotoka struje aluminijumskoj kompaniji.

Sagovornici iz menadžmenta KAP-a, koji su juče bili na odmoru, i predstavnici Sindikata aluminijuma nijesu željeli da odgovore da li će zahtjev EPCG biti ispunjen, a danas će razgovarati sa predstavnikom države u bordu KAP-a Nebojšom Dožićem.

Menadžment KAP-a zaprijetio je da bi novo smanjenje snage struje u kompaniji moglo izazvati smanjenje avgustovskih zarada za zaposlene, što radnici odbijaju.

Kako saznajemo nezvanično, u očekivanju konačne odluke predstavnik države je juče tražio od menadžmenta pregled novčanih tokova KAP-a da bi utvrdio koliko eventualno gašenje 18 ćelija može uticati ovog mjeseca na prihode KAP-a od prodaje aluminijuma.

„KAP ne plaća redovno struju, EPCG ima pravo da traži dalje smanjenje struje, a ako u Kombinatu ne poslušaju biće odgovorni za eventualnu štetu“, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz Vlade.

KAP duguje oko 48 miliona eura za električnu energiju.

Bonus video: