Bećirović se žalio ortakovom šefu da mu biznis propada

Zoran Bećirović optužio za prevaru partnera Igora Lazurenka, protiv kojeg je ruska firma TNK-VR, gdje je radio, podnijela prijavu za pronevjeru 13 miliona dolara
137 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 22:04h

Crnogorski biznismen Zoran – Ćoćo Bećirović optužio je za prevaru svog doskorašnjeg glavnog ortaka sa kojim je kupio budvanski hotel Avala, te brojne atraktivne zemljišne lokacije na primorju, Igora Lazurenka. To je bio jedan od povoda da moskovska firma TNK-VR, kod koje je kontroverzni Rus bio top menadžer, podnese krivičnu prijavu za pronevjeru od 13 miliona dolara.

Ruski poslovni dnevnik “Vedomosti” otkrio je ko je taj misteriozni Bećirovićev ruski ortak, sa kojim je poslovna saradnja nakon decenije pukla.

Bećirović i Lazurenko, koji su se upoznali prije deset godina bili su tandem, koji je uspio da u Crnoj Gori kupi nekretnine u vrijednosti od ukupno 78,5 miliona dolara, a ta cifra je u dokumentima firme TNK-VR. U njihov posjed prvo je prešao elitni budvanski hotel Avala, kolašinska Bjanka, nakon čega su se nizale investicije, od zemljišnog kompleksa u zaleđu plaže Drobni pijesak, preko Reževića, do Kolašina.

Bećirović i Lazurenko, koji su se upoznali prije deset godina bili su tandem, koji je uspio da u Crnoj Gori kupi nekretnine u vrijednosti od ukupno 78,5 miliona dolara

Ruski medij navodi da je u tužbi protiv Igora Lazurenka objelodanjena šema koju je kompanija procijenila kao korumpiranu.

“Takav pristup je neprihvatljiv za nas i mi ćemo počistiiti ovu infekciju, “slomićemo kičmu (šemama)”, obećao je prošle godine izvršni direktor kompanije TNK-VR Herman Han.

Upravo je Han bio glavna adresa kojoj se obratio Bećirović, nakon sumnje u poslovnu saradnju sa Lazurenkom.

U paketu i likvidacija Bećirovićeve firme

Han krajem jula i početkom avgusta pokreće dva sudska postupka u Višem sudu u Londonu, optužujući svog bivšeg menadžera Lazurenka za organizaciju prevarantskih šema preko kojih je pronevjerio milione dolara iz preduzeća. Sud u Londonu je 14. avgusta donosi odluku da se Lazurenku i filijalama koje su sa njim u dilu zabrani raspolaganje imovinom procijenjenom na 39 miliona eura.

Upravo u to vrijeme Visoki sud pravde Engleske i Velsa pokrenuo je likvidaciju Bećirovićeve kompanije Beppler & Jacobson LTD Engleska – Budva, na koju se u crnogorskoj Upravi za nekretnine vodi veliki zemljišni kompleks u strogom centru Budve, naspram Starog grada, na kome je izgrađen hotel Avala sa vilama.

Kompanija TNK-VR se istovremeno obratila Okružnom sudu američke države Arkanzas sa molbom da se sprovedu restriktivne mjere prema kompaniji Roychamp Trading LLC.,koja je, kako sumnjaju u firmi TNK-VR, takođe povezana sa Lazurenkom. Upravo preko ove firme Bećirović je kupio četiri hektara zemlje u zaleđu Drobnog pijeska, zbog koje se vode sudski procesi u kotorskom Osnovnom sudu. Mještani su prodali tuđu zemlju Bećiroviću, pa pravi vlasnici, uglavnom porodice starosjedilaca, već su uspjele da dobiju nekoliko sporova.

Saradnja počela od Avale

Ruske “Vedomosti” pišu da se “Bećirović obratio Hanu u septembru prošle godine u nadi da će spasiti svoj biznis, koji je, kako je mislio, napravljen sa ruskim biznismenom”.

List prenosi da je Bećirović ispričao da se sa Lazurenkom upoznao 2002. godine, kada je ovaj bio u potrazi za mogućnostima investiranja u Crnu Goru, te mu je tada i predložio ulaganje u hotel Avala u Budvi, čija je privatizacija trebalo da uslijedi.

"Prema riječima crnogorskog biznismena, Lazurenku se dopala ideja, te je Bećiroviću predložio saradnju ističući da će raditi u interesu Hermana Hana. Polaskan takvim predlogom, Bećirović ga je prihvatio”, piše “Vedomosti”.

Avalu je Bećirovićeva kompanija Bepler i Džejkobson je kupila od hotelske grupe Budvanska rivijera prije devet godina za 3,2 miliona eura i to nakon presude Višeg suda, kojim se i poslije poništenog tendera toj kompaniji omogućava, kao drugorangiranoj, da kupi do tada najelitniji budvanski hotel. "Vijesti" su ekskluzivno tada objavile da je upravo sestra lidera DPS-a Mila Đukanovića, Ana Kolarević, prvo bila član sudskog vijeća koji je donio takvu odluku, a ubrzo potom napustila sudsku funkciju i postala zvanični zastupnik kompanije Bepler i Džejkobson.

Ruski medij prenosi da je privatizacija Avale bila uspješna, a partneri su pod istim uslovima stekli još jedan hotel u Crnoj Gori – nekadašnju Bjelasicu, koja nakon kompletnog renoviranja nazvan Bjanka. Moskovski list je objavio da se vrijednost oba hotela procjenjuje na 150 miliona dolara. Uporedo je Lazurenko, navodno u Hanovo ime, kupio u Crnoj Gori nekoliko parcela zemljišta za 12, 5 miliona dolara, čija se sada vrijednost procjenjuje na 36 miliona i novinu (Publika-Republika), plativši za nju dodatna dva miliona.

Reagovao kad je uklonjen iz posla

Bećirović i Lazurenko su bili tandem za kupovinu vrijednih nekretnina u Crnoj Gori. Krenulo je od Avale, gdje je značajnu ulogu odigrala sestra lidera DPS-a Ana Kolarević, preko Bjanke, zemljišta u zaleđu plaže Drobni pijesak, Reževića...

"Zatim je, iz nekog razloga, Bećirović počeo da sumnja u izvore finansiranja tih projekata, zbog čega je njegov odnos sa Lazurenkom narušen. Crnogorski biznismen je bio uklonjen iz posla, te je riješio da se direktno obrati Hanu. Ovaj mu je odgovorio da ništa ne zna o crnogorskim hotelima i da nije imenovao Lazurenka za svog finansijskog predstavnika”, objavio je list.

Na osnovu prijave Bećirovića, te još nekih ortaka, Han je naložio sprovođenje interne istrage u kompaniji, koja je, kako je objavio “Vedomosti”, pokazala da Lazurenko i njegova rodbina posjeduju nekretnine u Moskvi, kao i palate i ogromno zemljište u prestižnim oblastima Podmoskovlja. Ukupna vrijednost samo ruske imovine procijenjena je na 25 miliona dolara.

U dokumentima kompanije je zabilježeno da tokom rada u firmi TNK-VR od 2003. do aprila 2012. Lazurenkov prihod, uključujući i bonuse, nije prelazio deset miliona dolara. Rezultate sprovedene istrage kompanija je predala policiji, a u junu 2012. počela je krivična istraga u Lazurenkovom odsustvu. Sam menadžer, prema podacima TNK-VR, je krajem aprila ili početkom maja napustio Rusiju i trenutno živi u Londonu. Sa Lazurenkom i njegovim portparolom, “Vedomosti” nijesu uspjele stupiti u kontakt. Međutim, krajem jula agencija “Blumberg” je saopštila da je bivši top menadžer TNK-VR optužio Hermana Hana za primanje mita od visokih zvaničnika i nelegalni transfer na stotine miliona dolara.

Posao sa naftom i prebacivanje novca na Kipar

Lazurenko je bio uključen i u privatizaciju brojnih firmi u Rusiji. Ruski list je objavio da je uprava firme TNK-VR o šemama za koje je optužen Lazurenko saznala u martu 2012. kada se izvršnom direktoru kompanije Hanu obratio suvlasnik N-transa Konstantin Nikolajev. On mu je saopštio da je početkom 2010. Lazurenko pregovarao sa predstavnicima Transoila (za koju se u tužbi tvrdi da je u vlasništvu N-transa) sa kojom firma TNK-VR ima ugovor o prevozu nafte i naftnih derivata.

Tokom tih pregovora Lazurenko je navodno rekao da ako transportna kompanija želi da posluje sa TNK-VR, onda mora da proizvede “značajne isplate”. Od januara 2010. do decembra 2011. Transoil je “na račun latvijskih i kiparskih banaka prebacio 3, 9 miliona dolara i još četiri miliona dolara predao Lazurenku u gotovini”.

Kao dokaz za svoje tvrdnje, suvlasnik N-transa je dostavio jedan od platnih naloga dobijenih iz Transoila. U dokumentima firme TNK-VR je zabilježeno da Han nije bio upoznat sa tim isplatama i da on nije inicirao niti odobrio te transakcije.

Galerija

Bonus video: