Od "Kotora" su zaradili milion

„Crnogorska plovidba“ je od januara do kraja juna imala rashode od 1.329.623 eura. Troškovi zarada zaposlenih iznosili su 123.823 eura, znatno manje nego u uporednom periodu lani
78 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 18:47h

Pomorska kompanija “Crnogorska plovidba” polugodišnje poslovanje je završila gubitkom od 380.592 eura, podaci su iz finansijskog izvještaja kotorskog preduzeća objavljenog na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti.

„Crnogorska plovidba“ je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila prihod od 1.050.017 eura na ime zakupnine njihovog jedinog broda – handy size bulkcarriera „Kotor“ koji je, od primopredaje sredinom januara u kineskom brodogradilištu Shanghai Shipyard, dat u tzv. time čarter na godinu unajmitelju „Panocean“.

Gruba računica, uz pretpostavku da je do 30. juna kada je sačinjavan izvještaj objavljen na sajtu Komisije „Kotor“ bio 165 dana u najmu „Panoecana“, pokazuje da je dnevna vozarina tog broda oko 7,7 hiljada dolara.

Pomorski stručnjaci koji prate stanje na svjetskom tržištu brodskog prostora, očekuju da će novi, drugi po redu brod „Crnogorske plovidbe“ koji će iz brodogradlišta u Šangaju izaći 28. avgusta, bulkcarrier „Dvadeset prvi maj“, moći da bude zaključen u tajm čarter po manjoj cijeni od „Kotora“ jer su vozarine dodatno pale.

Prema izvještaju o poslovanju, „Crnogorska plovidba“ je od januara do kraja juna imala rashode od 1.329.623 eura. Troškovi zarada zaposlenih iznosili su 123.823 eura, znatno manje nego u uporednom periodu lani kada su bili 208.263 eura.

Znatno su u odnosu na prvo polugođe 2011. porasli troškovi amortizacije i rezervisanja, koji su za šest mjeseci ove godine iznosili 393.725 eura.

To pokazuje da je kotorska pomorska kompanija već počela „na stranu” stavljati novac za vraćanje kredita kineskoj Exim banci uzetog za izgradnju brodova „Kotora“ i „Dvadeset prvog maja“ u Kini.

U odnosu na lani, za gotovo tri puta povećana je stavka „ostali poslovni rashodi“ koja iznosi 620.447 eura, a objašnjenje je vjerovatno u tome što se na taj način knjiže plate posade „Kotora“ koja je angažovana po osnovu ugovora na određeno vrijeme.

Inače, „Kotor“ je od ulaska u komercijalnu ekpsploataciju sredinom janura, obavio desetak komercijalnih putovanja između luka u Japanu, Gvatemali, Panami, Izraelu, Brazilu, SAD, Holandiji i Estoniji. Brod „Dvadeset prvi maj“ trenutno u Kini završava probne vožnje.

Ceremonija njegove zvanične primopredaje trebalo bi da se održi 28. avgusta kada će brod u Šangaju zvanično “krstiti” njegov kum, premijer Igor Lukšić.

„Kotor“ i „Dvadeset prvi maj“ imaju po pet štiva za teret ukupne zapremine 44 hiljade kubika i po četiri seta palubnih dizalica kapaciteta 30 tona.

Prema izvještaju o poslovanju, „Crnogorska plovidba“ je od januara do kraja juna imala rashode od 1.329.623 eura. Troškovi zarada zaposlenih iznosili su 123.823 eura, znatno manje nego u uporednom periodu lani kada su bili 208.263 eura

Galerija

Bonus video: