Radnici Novita počeli protest ispred kapije upravne zgrade

Predsjednik Sindikalne organizacije Novita, Dijana Savurdić, rekla je da su radnici bili danas ispred preduzeća u osam sati
2 komentar(a)
Novito štajk, Foto: Vesko Belojević
Novito štajk, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.08.2012. 10:18h

Bivši radnici Novita počeli su danas da štrajkuju ispred kapije upravne zgrade, u koju se, kako su kazali, zaključalo poslovodstvo. Predsjednik Sindikalne organizacije Novita, Dijana Savurdić, rekla je da su radnici bili danas ispred preduzeća u osam sati, ali su našli zatvorena vrata i kapiju zaključenu katancem i lancem. "Pristup nijesmo imali ni upravnoj zgradi, a ne prostorijama" kazala je Savurdić agenciji Mina-business.Ona je ranije najavila da će radnici od danas štrajkovati u prostorijama upravne zgrade preduzeća od osam do 12 sati do ispunjenja zahtjeva. Oni traže da im se uplate tri plate, doprinosi za godinu i po, kao i da im se isplate otpremnine jer je svih 160 radnika sa ugovorom na naodređeno.Prema riječima Savurdić, radnici su ispred upravne zgarde bili samo par sati i danas će, kako je najavila, podnijeti prijavu Inspekciji rada za hitno postupanje kako bi im se sjutra omogućio ulazak u prostorije i održavanje štrajka.

"Sjutra ćemo ponovo biti tamo u osam sati, nadamo se da će Inspekcija do tada reagovati i da ćemo moći da uđemo u prostorije upravne zgrade. Dok Inspekcija ne reaguje mi ćemo štrajkovati ispred kapije", poručila je Savurdić.Bivši radnici Novita podnijeli su u srijedu krivičnu prijavu protiv rukovodstva kompanije jer nije isplatilo zaposlene nakon dobijanja novca od Volija.Sindikalna organizacija ranije je saopštila da je, prema njihovom saznanju, Voli oko osam miliona EUR uplatio Novitu, ali su tim novcem, kako tvrde, raznim transakcijama podmirena sva dugovanja i razne hipoteke preduzeća, samo su radnici ostali bez ičega i za njih nema novca.Radnici traže da Uprava policije utvrdi na koji način je potrošeno tih osam miliona EUR.Radnicima Novita je u 14. avgusta saopšteno da će im do 15. septembra rukovodstvo Novita isplatiti sva dugovanja koja kompanija ima prema njima, ali za isplatu otpremnina preduzeće nema novca.Zahtjev da se radnici, njih 160, proglase tehnološkim viškom i da im se isplate otpremnine rukovodstvo Novita nije prihvatilo jer, kako su naveli u Sindikalnoj organizaciji, kompanija za to nema novca. Radnici su, kako kažu, spremni da prihvate predlog Volija i da pređu da rade u tu kompaniju pod ugovorom na određeno, ali traže da ih prije toga ispoštuje njihova firma jer su svi sa rješenjima na neodređeno.Iz Sindikalne organizacije su saopštili da poslovodstvo Novita traži da radnici sami daju otkaz, potpišu sporazumni raskid ugovora i da se potom zaposle u Voliju. Potpisivanjem tog ugovora, kako su objasnili, prestaju obaveze Novita prema radnicima.Kompanija Voli je krajem juna zvanično preuzela lanac marketa Novito. Oni su tada najavili i da će svakom od 160 radnika Novita, koji imaju zaključene ugovore o zaposlenju, biti pružena prilika da nastave da rade u preuzetim objektima.

Bonus video: