Građani vraćaju Deripaskine dugove, a Vlada neće da mu uzima po 200 eura

Ministarstvo pomorstva oslobodilo Deripasku plaćanja, inače za sve ostale obavezne, pomorske pilotaže
244 pregleda 0 komentar(a)
Oleg Deripaska, jahta, Foto: Milorad Milošević
Oleg Deripaska, jahta, Foto: Milorad Milošević
Ažurirano: 17.08.2012. 18:28h

Ruski oligarh i Vladin partner u Kombinatu aluminijuma Oleg Deripaska, čije dugove plaćaju crnogorski poreski obveznici, a godinama su mu subvencionirali cijenu struje za KAP, od Vlade Crne Gore dobio je još jednu simboličnu povoljnost.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, preko Lučke kapetanije Kotor, zvanično je njegovu jahtu „Queen K“ oslobodilo obaveze da prilikom uplovljavanja i isplovljavanja iz Boke, koristi i plati inače obaveznu pomorsku pilotažu. Na taj način, prilikom svakog uplovljenja ili isplovljena njegove jahte, Vlada Deripaski uštedi nešto preko 200 eura po prolasku jahte ukoliko bi ruski oligarh morao platiti nekom od crnogorskih pomorskih pilota.

Donoseći ovakvu odluku, nadležni organi pozvali su se na član 29 Zakona o jahtama Crne Gore u kojem je navedeno da je za domaće jahte preko hiljadu bruto-tona i za sve strane jahte pilotaža obavezna, posebno u vodama Bokokotorskog zaliva, ali i da se od te obaveze može izuzeti “jahta kojom zapovijeda lice koje je više od pet puta uplovljavalo u istu luku, uz prethodno pribavljenu saglasnost Kapetanije ili Ispostave”.

Takvu saglasnost dala je Lučka kapetanija Kotor iz koje “Vijesti” nezvanično saznaju da zapovjednik jahte “Queen K” ima brevet zapovjednika trgovačkog broda od tri hiljade tona ili većeg, te da je povoljno mišljenje da mu se dozvoli da sam, bez asistencije pilota, ulazi i izlazi iz Boke, dao i jedan od crnogorskih ovlašćenih pilota koji je najčešće prije toga uvodio “Queen K” u zaliv.

“Tačno je da “Queen K” ima izuzeće iz obaveze korišćenja pilotaže. Takvo izuzeće ima i još jedna jahta, a ovih dana odbili smo zahtjev da se isto izuzeće da i jahti 'Lady Christina' čiji je agent to takođe tražio”, kazao je izvor “Vijesti” iz Lučke kapetanije Kotor, uz napomenu da će i dva prethodno izdata izuzeća od obaveze korišćenja pilota biti privremeno obustavljena “zbog velike gužve koja ovih dana vlada u odvijanju saobraćaja na moru u Boki i potrebe da se očuva adekvatan nivo bezbjednosti plovidbe”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, drugo izdato izuzeće iz obaveze korišćenja usluga pomorske pilotaže, odnosi se na 65-metarsku jahtu “White Rose of Drachs” koja pripada britanskom bogatašu - magnatu na tržištu nekretnina Majklu Evansu. I ovaj brod, kao i Deripaskina “Queen K”, čest je klijent luksuzne tivatske marine Porto Montenegro. Oleg Deripaska je i jedan od suvlasnika te marine kojom većinski gazduje kanadski bogataš Piter Mank.

Inače, pomorska pilotaža na relaciji Zelenika – Tivat u jednom pravcu za brodove od 1.500 do 2.000 bruto tona košta 175 eura. Evansova “White Rose of Drachs” sa 1.653 bruto-tone je baš u tom platnom razredu, dok Deripaskina lukuzna 73-metarska jahta “Queen K” ima čak 2.157 bruto-tona, pa bi morala platiti veću naknadu za usluge pilota.

“Plaćaj narode, stoko”, prokomentarisao je kratko Budvanin Dragan Kovačević dok je gledao Deripaskinu jahtu

Deripaska u Tivat osim “Queen K” često dovodi i njen poseban takozvani prateći brod – 60 metara dugi “Sputnik” na kome su uskladištene zalihe za “Queen K”, helikopter i niz manjih glisera, skutera i druge opreme za zabavu na moru. Stoga su Tivćani, čuvši da je ruski tajkun oslobođen obaveze korišćenja pilotaže, već počeli razmišljati o organizaciji akcije da svi građani Tivta doniraju po jedan euro Deripaski da bi mu se omogućilo da plati pilota i račune za gorivo za svoje brodove, oslobođeno carine, akciza i PDV-a.

“Kad ga već naša Vlada pomaže sa po jednim eurom iz džepa svih građana Crne Gore za KAP, red je da ga i Tivćani kao dobri domaćini za njegove dvije jahte pomognemo skupivši svi po euro, čisto da se jadnom i ugroženom Olegu nađe za gorivo i pilota”, komentariše jedan od tivatskih pomorskih poslenika.

Plaćaj narode dok Rus uživa

Dok poreski obveznici - građani Crne Gore godinama trpe visoke uvozne cijene struje jer je Kombinat najveći potrošač usljed crnogorskog deficita, a od ove godine participiraju u vraćanju kreditnih obaveza KAP-a, Vladin partner Oleg Deripaska, vjerovatno se danima bezbrižno baškari duž crnogorske obale.

Njegova luksuzna jahta Queen K juče oko 18 časova bila je usidrenana oko 200 metara južno od Svetog Stefana.

Do skoro su građani učestvovali i u subvencioniranju računa za električnu energiju KAP-a, kojim ruski CEAC upravlja.

“Plaćaj narode, stoko”, prokomentarisao je kratko Budvanin Dragan Kovačević dok je gledao Deripaskinu jahtu.

Bonus video: