NIJE JEDINI PROBLEM

Investitor stanarima poručio da sami naprave fasadu u Dalmatinskoj

Stanari ne žele da dočekaju jesen i zimu bez nove fasade, a investitor im je poručio da se sami dogovore, sakupe oko 6.000 eura i poprave je
81 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 12:39h

Fasada zgrade na uglu Moskovske i Dalmatinske ulice od januara nije popravljena, ali to nije jedini problem stanara koji su se uselili prije skoro tri godine.

Predsjednik etažnih stanara Jovan Strugar kazao je juče “Vijestima” da će podnijeti krivičnu prijavu protiv investitora, ako ne uspiju da sakupe novac za popravku fasade.

Prijavom bi mogli da budu obuhvaćeni i drugi nezavršeni radova u useljenoj zgradi.

Fasade zgrade srušila se 24. decembra prošle godine, a tom prilikom niko nije povrijeđen. Tada je oštećeno pet parkiranih automobila.

Strugar je rekao da investitor - preduzeće “Crna Gora gradnja” sada ne prihvata nikakvu odgovornost, pod izgovorom da je firma pod stečajem.

”Stečajni upravnik nam je odgovorio da ne postoji stečajna masa kod investitora iz koje bi se izdvojila sredstva da se fasada popravi, jer je uprkos dodatnim problemima ona prioritet”, pojasnio je Strugar.

Stečajnog upravnika Nikolu Vujačića “Vijesti” su kontaktirale prije dva dana, a on je u telefonskom razgovoru kazao da trenutno ima mnogo sastanaka i da ne može pružiti detaljnije informacije o problemu stanara.

Iako je bio dogovor da sa novinarkom razgovara juče, Vujačić je odložio razgovor za petak, zbog navodnih poslovnih obaveza...

Stanari te zgrade ne žele da dočekaju jesen i zimu bez nove fasade, a investitor im je poručio da se sami dogovore, skupe novac i poprave fasadu.

S obzirom na to da bi popravka koštala skoro 6.000 eura, stanari kažu da mogućnost vide u uzimanju kredita i dogovoru sa izvođačem radova.

”Najbolje bi bilo kada bi se stanari cijele zgrade dogovorili da podijele trošak, jer nema mnogo stanova koji se graniče sa fasadom”, rekao je Strugar i dodao da u zgradi živi više od 30 odsto podstanara, pa i to predstavlja problem, jer vlasnici tih stanova nerado prihvataju da učestvuju u radovima.

Stanari zgrade su povodom svih problema koji su ih zadesili, u martu osnovali kućni savjet, odredili rukovodstvo i nadaju se da će preko raznih institucija pokušati da riješe problem.

”Ne znamo od kad teku garantni rokovi na pojedine instalacije i uređaje, da bismo pokrenuli bilo kakvu popravku onoga što je već ugrađeno, ali i onoga što nije”, rekao je Strugar.

Fale hidrofor, oluci i protivpožarni aparati

Strugar je istakao da u zgradi nema hidrofora, a ni protivpožarnih aparata. “Ukoliko dođe do restrikcija vode, njenog nestanka ili samo smanjenog pritiska na vodovodnoj mreži, taj problem može postati veoma ozbiljan”, smatra Strugar.

On je rekao da stanari imaju i drugih problema, a zbog nepostojanja protivpožarnih aparata strahuju šta se može desiti ako izbije požar.

“Nijesu završeni ni djelovi oluka, pa u svakom stanu na nižem spratu voda prodire na terasu, sliva se niz zidove i narušava postojeću fasadu. Takođe, nije regulisan ni sistem otklanjanja vode iz suterena u slučaju poplave”, ističe Strugar.

Galerija

Preporučujemo za Vas