Krivične prijave protiv Despotovića i Vujanovića

Radnici "Radoja Dakića" od početka 2009. organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura
114 pregleda 3 komentar(a)
štrajk Dakić, Foto: Luka Zeković
štrajk Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.08.2012. 13:09h

Koordinacioni odbor povjerilaca "Radoja Dakića" predložiće Skupštini manjinskih akcionara da podnese krivične prijave protiv izvršnog direktora fabrike, Žarka Despotovića i predsjednika Odbora direktora Zorana Vujanovića.

Podnošenje prijava će, kako je objasnio predsjednik Koordinacionog odbora, Milan Vukčević, biti predloženo zbog neodržavanja redovne Skupštine akcionara preduzeća.

"Primorani smo da predložimo Skupštini manjinskih akcionara da se podnese krivična prijava protiv Despotovića i Vujanovića zbog neodržavanja redovne sjednice dioničara", rekao je Vukčević.

On je kazao da radnici ponovo danas nijesu mogli da uđu u upravnu zgradu preduzeće, jer su vrata bila zaključana.

Vukčević je podsjetio da im je 15. juna, kada je odložena redovna Skupština akcionara obećano da će nakon 15 dana biti zakazana nova, ali do toga nije došlo.

Prema njegovim riječima, čelnici preduzeća su prouzrokovali štetu velikih razmjera i onemogućavaju radnicima da kontrolišu magacine i prostorije fabrike.

"Osnovano sumnjamo da su društveno opasnim djelima obavili više raznih radnji kojima su pribavili protiv-pravnu imovinsku korist za sebe i druge", rekao je Vukčević i podsjetio da gubici i obaveze "Radoja Dakić" za 2010. iznose više od 42 miliona eura.

On je dodao da će radnici i sjutra ponovo protestovati u krugu fabrike, a proteste ispred zgrade Vlade nastaviće 5. septembra.

Radnici "Radoja Dakića" od početka 2009. organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221.000 kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: