Đurović: Budva ide ka ozdravljenju

Načelnik za privredu i finansije je podsjetio da realizacija ovogodišnjeg budžeta zavisi od naplate prihoda od prodaje nefinansijske imovine
120 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo Đurović, Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Mihailo Đurović, Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.08.2012. 18:56h

Budva – Ako je suditi po optimizmu opštinskih čelnika, Budva će nakon godina teške finansijske krize, ući u period ekonomskog ozdravljenja. Činjenica da su dugovanja smanjili za gotovo 26 miliona eura, ali isto tako da je ostalo dosta povjerilaca koji čekaju na naplatu, Budvani smatraju da postoje veliki „novčani izvori“ iz kojih se može crpiti punjenje opštinske kase.

Prvi čovjek grada zadužen za finansije Mihailo Đurović je optimista, i kako sam kaže ima dosta nenaplaćnih prihoda, tako da vjeruje da postoje „dobre rezerve za finansijsko ozdravljenje“.

Načelnik za privredu i finansije je podsjetio da realizacija ovogodišnjeg budžeta zavisi od naplate prihoda od prodaje nefinansijske imovine, prije svega od prodaje opštinskog zemljišta na granici opština Budva i Bar.

„Tenderska procedura je započeta i očekuju se prihodi od prodaje krajem godine, negdje u posljednja dva mjeseca"

Skupština opštine je prošlog mjeseca uvojila odluku o prodaji zemljišnog kompleksa od gotovo 22 hektara na granici sa barskom opštinom u zaleđu Kraljičine plaže nadomak Čanja, po početnoj minimalnoj cijeni od 50 eura po kvadratu, pa je i očekivani prihod gotovo 11 miliona eura.

Turbulentno vrijeme

„Tenderska procedura je započeta i očekuju se prihodi od prodaje krajem godine, negdje u posljednja dva mjeseca. Ovo je vrijeme turbulentno, vidite da je javni sektor, ne samo u Crnoj Gori nego i u svijetu u krizi i bilježe se budžetski deficiti.

A, meni se čini da mi nekako idemo obrnutim pravcem, da idemo putem poboljšanja finansijske situacije. Zaista ima dosta izvornih prihoda, komunalija, poreza, koji će biti naplaćeni, ne samo u toku ove nego i iduće godine. Ima još uvijek dosta investicija koje nijesu realizovane na području Budve i Bečića“, uvjeren je Đurović.

"Svi znamo da je račun trezora Opštine u kontinuiranoj blokadi od februara 2010. godine"

On je dodao da je trenutno bolja naplata javnih prihoda u odnosu na lani.

„Ostvarili smo bolju naplativost lokalnih javnih prihoda u odnosu na prošlu godinu za nekih 15 procenata. Međutim, moram reći da ni same godine nijesu uporedive, jer se često i zakonski osnovi za naplatu prihoda mijenjaju, tako da se ne mogu generalno upoređivati godine.

Svi znamo da je račun trezora Opštine u kontinuiranoj blokadi od februara 2010. godine. Mi se trudimo da se što prije izvrši deblokada, jer je blokada jako velika. Isto tako, moramo obavljati sve poslove koji su Zakonom o lokalnoj upravi prenijeti u nadležnost Opštine, pa iako smo u blokadi, imperativ je i da grad bude čist, da se funkcije gradske uprave obavljaju nesmetano da se ne bi desile kakve štete po turiste, odnosno turističku sezonu i turistički promet i turističke privrednike“, istakao je Đurović.

I gradonačelnik Lazar Rađenović je kazao da očekuje da bi blokada opštinskog računa od Vlade na iznos od 7,3 miliona eura mogla već u septembru da bude “skinuta”.

Bonus video: