Ustavni sud presudio protiv Štrabaga

2067 pregleda 3 komentar(a)
Štrabag skinuo Vodovodu pet miliona eura: Sjednica Ustavnog suda, Foto: Savo Prelević
Štrabag skinuo Vodovodu pet miliona eura: Sjednica Ustavnog suda, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2019. 17:37h

Ustavni sud je prihvatio žalbu Regionalnog vodovoda u sporu sa austrijskom građevinskom kompanijom Štrabag, u čiju korist je ranije Apelacioni sud presudio.

To je epilog skoro decenijskog spora te dvije kompanije.

Na sajtu Ustavnog suda je objavljen samo broj predmeta u žalbi Regionalnog vodovoda protiv presude Vrhovnog suda, koji je odbio zahtjev za reviziju.

Štrabag i Regionalni vodovod su 2008. potpisali ugovor o gradnji cjevovoda vrijednog 17 miliona eura. Regionalni vodovod naredne godine jednostrano raskida ugovor, a Štrabag pokreće atbitražni postupak, a zatim i suđenje pred crnogorskim sudovima. Prošle godine Štrabag dobija konačnu presudu u svoju korist i i blokira račun Regionalnog vodovoda na iznos od 12 miliona eura.

Prema informacijama “Vijesti” račun Regionalnog vodovoda je blokiran skoro pet mjeseci, a Štrabag je do sada prinudno skinuo pet miliona eura.

Prema ranijim navodima ukupan prošlogodišnji prihod kompanije koja snabdijeva vodom šest primorskih opština bio oko osam miliona eura.

Istorija odnosa RVCP i Štrabaga počinje u aprilu 2008. kada su kompanije, Vodovod u svojstvu investitora a Austrijanci kao izvođači, zaključile ugovor o izgradnju kopnenog i južnog kraka regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje. Posao je ugovoren za 17,1 milion eura.

Radovi nijesu završeni u roku do juna 2009. godine, a investitor i izvođač su se međusobno optuživali zbog toga.

Štrabag je u Crnu Goru ušao krajem 2006. godine, nakon što je kupio 31 odsto akcija Crnagoraputa za 8,4 miliona.Ruski tajkun Oleg Deripaska je godinu dana kasnije postao najveći akcionar Štrabaga.

MANS je ranije objavio da je u prvoj polovini 2008. to preduzeće dobilo poslove održavanja magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori vrijedne 4,5 miliona eura iako je jedan od uslova bio da nema dugova na ime neplaćenih poreza i dažbina. Crnagoraput je u to vrijeme državi dugovao oko 600 hiljada a problem je riješen tako što ga je država u avgustu 2008. oslobodila plaćanja 645 hiljada eura poreza.

Nakon presude Ustavnog suda Regionalni vodovod može pokrenuti postupak za nadoknadu štete.

Odloženo glasanje o roku za odlučivanje

Ustavni sud je odložio raspravu o inicijativi da se skrati rok za njegovo odlučivanje, koji je 18 mjeseci od podnošenja predloga. Inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o Ustavnom sudu inicirao je sam sud po službenoj dužnosti, nakon stručne rasprave na tu temu karjem prošle godine.

Ali kako danas nije bilo jednoglasnosti oko toga, sudija izvjestilac je predlog povukao kako bi ga doradio i obezbijedio podršku kolega.

Ideja je bila da se iz Zakona ukloni rok od 18 mjeseci jer sud ne može zbog preopterećenosti da ga ispoštuje, a Evropski sud za ljudska prava dozvoljava tu mogućnost.

Praksa Strazbura je da to ne predstavlja kršenje prava na pravično suđenje, odnosno u razumnom roku kao što je pokušao nedavno da utvrdi Vrhovni sud Crne Gore.

Bonus video: