Radnici Prerade prekinuli štrajk

Radnici Prerade prvu platu trebalo bi da dobiju do 15. avgusta, a ostala dugovanja do 31. oktobra
50 pregleda 4 komentar(a)
Prerada radnici KAP blokada, Foto: Vesko Belojević
Prerada radnici KAP blokada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.07.2012. 18:12h

Radnici Prerade, pogona Kombinata aluminijuma (KAP), koji 11 dana protestuju ispred glavne kapije fabrike, prekinuli su protest nakon postignutog dogovora sa menadžmentom kompanije.

"Dogovorili smo se nakon cijelog dana pregovora, uz pomoć predstavnika Vlade u Odboru direktora fabrike, Nebojše Dožića i predsjednika Sindikata KAP-a, Rada Krivokapića, pri čemu smo postigli sporazum o načinu isplate dugovanja", rekao je predsjednik Sindikata Prerade, Borislav Mašković.

On je agenciji Mina-business kazao da bi radnici prvu platu trebalo da dobiju do 15. avgusta.

"Ostala dugovanja, koja bi se namirila prodajom imovine Prerade, trebalo bi da nam se isplate do 31. oktobra", precizirao je Mašković.

Privedeno šest radnika, oslobođen ulaz u KAP>>>

Policija Šofranca vukla po podu radi "njegove lične bezbjednosti">>>

Kolegijum predsjednika Skupštine: Isplatiti radnike prerade>>>

Radnici Prerade blokirali izvoz aluminijuma>>>

On je rekao da su radnici napravili sporazum da njih 11 pređe u KAP i dobije radno angažovanje prema stručnoj spremi i sposobnosti.

"Treba opet da izvadimo ljekarska uvjerenja, ali neće biti kao ranije kad su nam već nudili da pređemo u novu cjelinu“, dodao je Mašković.

Radnici Prerade 11 dana protestovali su ispred glavne kapije fabrike, tražeći od ruskog menadžementa isplatu zaostalih dugovanja. Oni su 26. jula odbili ponudu menadžmenta fabrike da u zamjenu za avgustovsku platu i prelazak u novu cjelinu prekinu štrajk.

KAP: Radnici Prerade dovode fabriku na ivicu gašenja

Ranije je iz menadžmenta fabrike saopšteno da je blokada izvoza metala u Kombinatu aluminijuma (KAP) ozbiljno dovela u pitanje isplatu zarada i stimulacija za zaposlene.

Iz uprave su upozorili i da bi svaki dan novog zakašnjenja u izvozu odložilo isplatu julskih zarada i naknada.

Iz KAP-a je saopšteno da je blokada izvoza aluminijuma od zaposlenih u pogonu Prerada pričinila značajnu finansijsku štetu fabrici i ukoliko se ona nastavi, prijeti da dovede do ozbiljnih poremećaja.

Zbog kašnjenja u izvozu aluminijuma, kako se dodaje, KAP će narednog ponedjeljka na računu imati samo polovinu sredstava od planiranih, pa je već sada izvjesno da neće biti u mogućnosti da sindikatu isplati jedan odsto bruto zarade na nivou kompanije niti da izmiri zaposlenima naknadu po osnovu dežurstva, iako je ona već bila planirana.

Radnici Prerade, njih 6, koji protestuju ispred glavne kapije Kombinata, 26. jula u večernjim satima privedeno u Centar bezbjednosti, čime je odblokiran ulaz u fabriku.

Zaposlenima u Preradi se duguje 12 zarada, zimnice za posljednje četiri godine, jubilarne nagrade tri godine, kao i regres za 2010. godinu.

Radnicima nijesu uplaćene ni sindikalne članarine, doprinosi za rekreaciju invalida od novembra 2008, za stambeni fond od 2005, niti su im povećane zarade po sudskim presudama od početka 2007.

Bonus video: