Montenegro erlajns: U Kopenhagenu tona goriva 144 eura jeftinija nego u Podgorici

Glomazić kaže da nije jasna razlika u cijeni i tvrdi da je problem što u Crnoj Gori postoji samo jedan dobavljač avio goriva
835 pregleda 7 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2012. 12:53h

Prosječna cijena avio goriva u evropskim gradovima je oko 50 eura manja od prosječnih cijena u Podgorici i Tivtu, saopštili su iz Montenegro Erlajnsa.

Iz kompanije kažu da više puta ukazuju na "neuralgičnu tačku kada je u pitanju lanac vazdušnog saobraćaja", i ističu da je na nekim destinacijama avio gorivo jedftinije i do 100 eura, te da je ta razlika napravila dodatni trošak od milion i 870 hiljada eura.

Cijena goriva u Podgorici je 895 eura po toni, u Beogradu je 828 eura, Beču 787 eura, a u Kopenhagenu 751 euro, navodi u saopštenju za javnost Petar Glomazić, izvršni direktor Montenegro Erlajnsa.

Glomazić kaže da nije jasna razlika u cijeni i tvrdi da je problem što u Crnoj Gori postoji samo jedan dobavljač avio goriva, pa su oni prinuđeni da 60% goriva kupuju od Jugopetrola, a to je oko 14.000 tona godišnje.

"Ova razlika u cijeni goriva odnosi i potpuno neutrališe svaki pozitivan efekat koji postižemo konsolidovanim redom letenja, povećanim brojem putnika, kontrolom troškova i sl", navode iz kompanije kazavši da je zbog problema sa cijenama zasijedao i Odbor direktora te firme.

Iz kompanije najavljuju da će sazvati sastanak sa Jugopetrolom da bi počeli pregovore o promjeni cijena, a ukazuju da su" angažovali inostranu ekspertsku kuću koja se bavi vještačenjem u oblasti avio biznisa da nezavisno ispita ovu situaciju".

Rečeno je i da će obavijestiti Vladu Crne Gore zbog, kako kažu, monopolističke pozicije Jugopetrola, zaključuje Glomazić.

Bonus video: