Mank: Vlada Crne Gore je uklonila sve prepreke mojim ulaganjima

Globus je uradio intervju sa Piterom Mankom pod naslovom "Tivat nudi još veći luksuz od Monaka"
27 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 11:52h

U ove četiri godine krize moja marina Porto Montenegro samo raste. Mogao sam taj projekt pokrenuti i u Hrvatskoj, ali crnogorska Vlada spremno je uklonila sve prepreke mojim ulaganjima, kaže kanadski biznismen Piter Mank u intervjuu za hrvatski Globus.

Mank je oslovljen kao "kralj crnogorskog preporoda", a Globus piše da je biznismen "u samo nekoliko godina, na neuglednim, zapuštenim ostacima nekadašnjeg vojno-remontnog brodogradilišta, sagradio lijepu i uređenu marinu, središte društvenog života crnogorske obale i destinaciju luskuznih jahti na kojima se odmaraju bogataši i slavni ljudi iz cijelog svijeta".

Globus u intervjuu pod naslovom "Tivat nudi još veći luksuz od Monaka", podsjeća i na rođendansku žurku Natanijela Rotšilda koja je po medijskim navodima koštala oko dva miliona dolara.

Rekli ste da je vaš cilj učiniti Tivat jednako slavnim kao što je slavan Monako. Koliko ste daleko od tog cilja? Što još treba napraviti?

"Kada smo počeli raditi na tom projektu, još 2006.godine, superjahte su doživljavale svoju ekspanziju, ali isto tako je postojao osjetan problem jer nisu građeni novi kapaciteti za njih, nove marine s vezovima. Tu smo prepoznali priliku, ali nismo počeli zato jer smo željeli ponovno stvoriti Monako; željeli smo stvoriti mjesto koje bi više bilo u skladu s 21.vijekom; mlađe, bolje, drugačije i ljepše.

Naša se marina nalazi na obali, uz Tivat, u Kotorskom zalivu koji je pod UNESCO-ovom zaštitom, pokraj kojega je i aerodrom, a na tom području ulažu i ostali vjerodostojni investitori u industriju luksuznog turizma, kao što je Diar iz Katara ili Orascom.

Budućnost Tivta djeluje zaista dobro. Ponosni smo što možemo biti dio tog preporoda; izgradili smo 130 luksuznih rezidencija, marinu sa 250 vezova, 64-metarski bazen i šoping naselje koje uspješno posluje.

Sada dovršavamo hotel s pet zvjezdica i kapaciteta 80 soba, čime ćemo dvostruko uvećati našu marinu, a radi se i na postrojenju za popravak i servisiranje brodova s druge strane zaljeva. Dakle, nismo još gotovi, ali smo vrlo blizu toga da imamo sve ključne elemente dovršene kako bismo bili najnaprednija lukuzna marina najviših standarda na Sredozemlju.

Je li ijedna lokacija u Hrvatskoj ikada bila u opciji za takav projekt ili je Crna Gora bila vaša odluka od samog početka? Zašto baš ona?

"Ovaj je projekt počeo nastajati kada me u Crnu Goru pozvala crnogorska Vlada, upravo u vrijeme kada je proglašena nezavisnost od Srbije.

Vlada je imala viziju da od Crne Gore stvori destinaciju luksuznog turizma i shvatio sam da s prirodnim lukama, izvrsnom lokacijom aerodroma i jasnom strategijom Vlade da omogući funkcioniranje i stvaranje zakonskih okvira kako bi postala središte jahtaškog turizma postoji ogroman potencijal za razvoj ovog područja u luksuznu luku za jahte koja bi bila rame uz rame najboljim lokacijama na Sredozemlju.

I premda je naš izbor mogla biti i Hrvatska, Crna Gora imala je, i to baš u Tivtu, ključnu pomorsku bazu koja je podrazumijevala i prirodnu zaštitu luke koja je u najdubljem zalivu na obali, ali i dovoljnu dubinu mora te lukobrane koji su dovoljno veliki i za ratne brodove.

Isto tako, razlikovala se i po tome što je postojala jasna i istaknuta obaveza i vizija da se smanje poslovne prepreke i barijere i da poslovanje teče brzo i lako. Zasad su ispunili sva obećanja koja su dali i zato smo nastavili ulagati u projekte kako bi ovo područje postalo prava atrakcija za jahte, njihove posade, njihove vlasnike i sve one turiste koji vole jedrenje, plovidbu ili krstarenje.

Galerija

Bonus video: