SDP povukao predlog zakona zbog amandmana SNP-a

DPS nema ništa protiv izdavanja TE što pokazuju i tajni pregovori sa partnerom da TE i dug KAP-a pripadnu državi, a hidropotencijal Italijanima
11 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 10:48h

SDP je odlučila da povuče predlog zakona o zaštiti državnih iteresa u Elektroprivredi kojim je bilo definisano da država sačuva 55 odsto akcijskog kapitala i cjelovitost jednog od najvažnijih državnih kompanija.

Zahtjev za povlačenje zakona koji je predat je danas u skupštinsku proceduru.

SNP pomaže DPS i Italijanima?>>>

SDP je bila prinuđena na taj potez zbog amandmana SNP-a na predlog zakona, a koji su uz podršku ostatka vladajuće koalicije (DPS HGI i BS) mogli otvoriti put cijepanju EPCG po modelu koji želi italijanskog partnera A2A, a to je izdvajanje TE iz EPCG.

SNP je saglasan sa stavom SDP-a da država sačuva većinsko vlasništvo u EPCG, ali amandmanom traže da se sačuva državno vlasništvo i nad Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) i predlažu da država umjesto 55 odsto akcijskog kapitala u te dvije kompanije ima najmanje 53,5 odsto.

Dalje, SNP podržava stav SDP da predstavnici države u EPCG ne mogu glasati za odluke koje bi dovele do otuđivanja, restrukturiranja ili izdvajanja bilo kojeg proizvodnog sistema EPCG, a koje bi vodile umanjenju kapitala, ali ispod 51 odsto vlasništva, a i isto traže i za CGES.

SNP predlaže da zakon ima i četvrti član kojim bi se definisalo da država omogući da se u roku od pola godine od dana stupanja na snagu zakona obezbijedi restrukturiranje EPCG i Rudnika uglja u Pljevljima na način da Rudnik bude u većinskom državnom vlasništvu. Istim članom se traži da država obezbijedi da opština Pljevlja stekne vlasništvo od namjanje 10 odsto ukupnog broja emitovanih akcija u novoformiranom društvo koje će nastati restrukturiranjem EPCG i Rudnika uglja.

Amandmani SNP-a slični su onome što je pokazala Studije izvodljivosti i isplativosti spajanja EPCG i Rudnika uglja koju je naručio italijanski partner A2A, sa ciljem da se izdvoji Termolektrana (TE) i objedini sa Rudnikom uglja u kome je najveći pojedinačni vlasnik.

DPS nema ništa protiv izdavanja TE što pokazuju i tajni pregovori sa partnerom da TE i dug KAP-a pripadnu državi, a hidropotencijal Italijanima. Da je o tome bilo riječi, potvrdili su iz menadžmenata A2A novinarima u Italiji o čemu su “Vijesti” već pisale.

Studija upravo predviđa pad državnog akcijskog kapitala sa sadašnjih 55 na 53,3 odsto ili u najgoroj mogućoj soluciji na 51 odsto.

SNP je odbacila stav da zagovara izdvajanje TE iz energetskog sistema.

Galerija

Bonus video: