Mlijeko skuplje za pet centi?

Prosječna crnogorska porodica troši dva litra mlijeka dnevno i nakon poskupljenja bi njihov trošak porastao tri eura
65 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 17:11h

Poljoprivredna unija Crne Gore traži od prerađivača mlijeka povećanje otkupne cijene za pet centi po litru, što bi za toliko dovelo i do poskupljenja tog proizvoda na tržištu.

Predsjednik Poljoprivrede unije Crne Gore Dragoljub Nenezić kazao je “Vijestima” da je ta organizacija tražila prošle sedmice hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da bi razgovarali o mogućnostima subvencija za uvoz stočne hrane, neophodne za proizvodnju mlijeka.

“Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze proizvođači mlijeka, tražimo uvođenje subvencija za stočnu hranu, i to za koncentrovanu, zrnastu i kabastu, u visini od 10 centi po kilogramu, kao i donošenje nove uredbe o kvalitetu mlijeka sa predlogom da se uvedu parametri za kategorisanje mlijeka ekstra klase”, rekao je Nenezić.

On je kazao da su pismeni zahtjevi prošle sedmice dostavljeni Ministarstvu, ali i predsjednicima Skupštine i Vlade Ranku Krivokapiću i Igoru Lukšiću, ali da odgovora još nema.

“Čekamo do petka da nam odgovore, a ako ne bude odgovora, vidjećemo koje nam opcije stoje na raspolaganju”, rekao je Nenezić, a nije precizirao šta bi moglo da se desi ako ih država bude ignorisala.

Nenezić smatra da potencijalno poskupljenje mlijeka od pet centi po litru ne bi dodatno ugrozilo standard stanovništva, s obzirom na potrošnju tog proizvoda.

Svako poskupljenje većini građana je značajan udar, s obzirom na nedovoljna primanja za nivo cijena prehrambenih i ostalih proizvoda u Crnoj Gori. Od idućeg mjeseca će biti skuplja struja, a iz Udruženja mljekara su prethodne sedmice ocijenili da zbog toga nema razloga da mijenjaju cijene svojih proizvoda.

“Ako uzmemo u obzir podatak da prosječna crnogorska porodica troši dva litra mlijeka dnevno, dolazimo do podatka da bi njihov trošak po tom osnovu porastao za tri eura. Smatram da to nije mnogo, a nama bi mnogo značilo”, ocijenio je Nenezić.

Građani od 7. jula plaćaju i takse nazvane “euro po euro” na SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju.

Subvencije države bi, istakao je Nenezić, pomogle da se stočni fond ne smanji.

U dopisu Ministarstvu, Poljoprivredna unija je priložila tabelu sa uporednim cijenama faktora koji utiču na cijenu mlijeka od 2006. do ove godine, u kojoj je najviše poskupjelo mineralno gorivo, za čak 127 odsto, sa 22 na 50 centi. Sijeno je sa 8 centi 2006. skočilo na 15 centi ove godine, koncentrat sa 18 na 33 centa, dizel gorivo sa 72 na 1,25, a treber sa 1,4 na 2,3 centa.

Nenezić traži da država poveća agrobudžet i razmotri druge mjere za podršku mljekarskoj industriji

“Upozoravao sam da će ova godina biti jako teška. Ova oblast treba čvršću podršku i učešće države, da bi opstala”, smatra Nenezić.

Država, međutim, nije zaštitila proizvodnju mlijeka, baš kao ni drugih proizvoda iz sektora hrane, zbog čega je tržište pretrpano uvoznim i jeftinijim artiklima.

Domaće tržište mlijekom sada snabdijevaju tri mljekare, nikšićke Nika, Srna i Lazine, ali njihov asortiman uglavnom čine jogurti.

Danilovgrađani za Zoru nude 250 hiljada

Danilovgradski Šimšić Montmilk ponudio je za preuzimanje beranske mljekare Zora 250.000 eura, koliko nudi za investicije za pet godina.

Iz Tenderske komisije je saopšteno da je jedini ponuđač na tenderu, za većinski paket akcija Zore ponudio toliko, pod uslovom da prodavac, odnosno Vlada, preuzme sve (ne)evidentirane iz perioda prije zaključenja ugovora o kupoprodaji.

“Ponuđač se obavezao da će preuzeti 15 od ukupnog broja zaposlenih, u roku od jedne godine od potpisivanja ugovora, uz zaključenje ugovora o radu sa svakim zaposlenim na godinu i neće smanjivati zarade za taj period”, saopštili su iz Tenderske komisije.

Ponuđač se obavezao i da će povećati broj radnika saglasno povećanju obima proizvodnje.

“Na osnovu uvida u formalnu ispravnost ponude, konstatovano je da ponuđač želi da proširi postojeći asortiman, proizvodnjom različitih vrsta sireva - bijeli kriška sir, feta, sitni sir, zatim kajmaka, kisele pavlake, paprike u pavlaci, maslaca i kisele surutke“, naveli su iz Tenderske komisije.

Nakon zaključenja javnog otvaranja ponude, Tenderska komisija će ocijeniti ponudu 15 dana od otvaranja i predložiti Savjetuza privatizaciju i kapitalne projekte donošenje odluke.

Prosječna crnogorska porodica troši dva litra mlijeka dnevno i nakon poskupljenja bi njihov trošak porastao tri eura, računa Nenezić

Galerija

Bonus video: