Vlada za cijepanje EPCG, odbili predlog SDP-a

Iz Vlade je ocijenjeno da bi predloženi zakon veoma negativno uticao na realizovani privatizacioni proces u EPCG
9 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 01:28h

Vlada, u kojoj dominira DPS, ne podržava Predlog zakona o zaštiti državnih interesa u Elektroprivredi, kojim bi se garantovalo državno vlasništvo u EPCG od 55 odsto i koji bi spriječio podjelu kompanije.

Takav predlog manje članice vlasti SDP, prihvaćen je većinom glasova na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju. Podržali su ga poslanici opozicionih partija i Bošnjačka stranka, a uzdržani su bili poslanici DPS-a.

Iz Vlade je ocijenjeno da bi predloženi zakon veoma negativno uticao na realizovani privatizacioni proces u EPCG i mogao da ima "nesagledive štetne posljedice ne samo po ovu kompaniju nego i po državu Crnu Goru".

"Iz mišljenja Vlade ispada da je za EPCG 'nesagledivo štetno' da opstane. Upravo suprotno, nesagledivo štetno za EPCG i državu Crnu Goru je prodati kičmu crnogorske energetske, ekonomske suštinske političke nezavisnosti, zbog čega ovaj zakon treba da obavezuje i ovu, ali i sve buduće Vlade", rekao je "Vijestima' poslanik SDP-a Damir Šehović.

Iz Vlade je ocijenjeno da bi predloženi zakon veoma negativno uticao na realizovani privatizacioni proces u EPCG

On očekuje da zakon ipak bude prihvaćen u Skupštini, s obzirom na * ishod glasanja sa sjednice nadležnog odbora.

"Jedina šteta koja bi mogla da nastane je vezana za one kojima je neko eventualno dao nadu da će cijepanjem EPCG-a njima pripasti zdravi dio kompanije, a državi dugovi od preko 40 miliona eura. Za ono što nije napisano u ugovoru, SDP ali ni država Crna Gora ne može, niti treba da bude odgovorna", rekao je Šehović.

Natovarili bi dug Termoelektrani

On je poručio da predlog zakona o zaštiti državnih interesa u EPCG sprečava nesagledive štete koje bi sigurno nastale ukoliko bi država izgubila većinsko vlasništvo.

Ili ukoliko bi kompanija bila pocijepana tako što bi se izdvojila Termoelektrana i na nju natovarili dugovi od preko 40 miliona", ocijenio Sehović.

On smatra da zakon ne može ni na koji način ugroziti ugovorom predviđeni aranžman sa A2A, jer ne umanjuje nijedno pravo italijanskom partneru, "već samo sprečava štetne odluke koje predstavnici države ne smiju donijeti nakon usvajanja ovog zakona".

Na današnjoj sjednici Skupštine glasače se o dnevnom redu i biti poznato kada će se raspravljati i glasati o tom predlogu zakona. Iz SNP-a i PzP-a, koji zagovaraju većinsko vlasništvo EPCG, saopštili su da će na plenumu glasati za predlog SDP-a pod uslovom da oni prihvate amandane koje će SNP dostaviti i ukoliko SDP podrži opozicionu inicijativu o smjeni Vlade Igora Lukšića.

U Vladi smatraju da su u pravnom sistemu "ustanovljene dovoljne pravne pretpostavke za zaštitu opšteg ekonomskog interesa Crne Gore, koji je utvrđen Zakonom o energetici, iz kog razloga ne treba prihvatiti predloženi zakon".

Iz SNP-a i PzP-a, koji zagovaraju većinsko vlasništvo EPCG, saopštili su da će na plenumu glasati za predlog SDP-a

"Ne treba prihvatiti ni zbog toga što se njime predviđa imperativna primjena na određeni energetski subjekat (EPCG), čime se projektuje poruka ograničenja učešća privatnog sektora u oblasti energetike i konkurencije, suprotno načelima nepristrasnosti, voljom zakonodavca kao većinskog akcionara EPCG", odgovorili su iz Vlade na predlog.

Iz A2A su obznanili podjelu

Mogućnost izmjene ugovora o dokapitalizaciji kojim je 2009. godine italijanska kompanija A2A dobila skoro 44 odsto akcija EPCG-a i upravljanje pominjana je kroz cijepanje Elektroprivrede. Model koji je nezvanično najbliži dogovoru Vlade i A2A je da Termoelektrana i dug Kombinata aluminijuma pripadnu državi, a bogatstvo hidroenergije Italijanima.

Čelnik A2A Renato Ravaneii kazao je ranije da postoji dobra volja crnogorske Vlade da zdravi dio kompanije, hidroelektrane, pripadne italijanskoj kompaniji, dok bi TE i KAP-ove dugove ostali Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: