Englezi likvidiraju Bećirovićevu firmu, hoće li biznismen ostati bez "Avale"?

Dok traje proces likvidacije firme, postavlja se pitanje da li će kontrovezni biznismen ostati bez zemljišta i hotela Avala sa vilama, ukupne vrijednosti oko 100 miliona
182 pregleda 13 komentar(a)
Hotel Avala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Hotel Avala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.07.2012. 19:04h

Visoki sud pravde Engleske i Velsa pokrenuo je likvidaciju kompanije Beppler i Jacobson LTD Engleska – Budva, na koju se u crnogorskoj Upravi za nekretnine vodi veliki zemljišni kompleks u strogom centru Budve, naspram Staroga grada, na kome je izgrađen hotel “Avala” sa vilama, a čija tržišna vrijednost dostiže 100 milliona eura, otkrile su “Vijesti”.

To je naznačeno i u Centralnom registru podgoričkog Privrednog suda.

Visoki sud pravde je prvostepeni građanski i drugostepni krivični sud, a likvidaciju je 3. maja ove godine pokrenulo kancelarsko odjeljenje tog suda, zaduženo za predmete poslovnog prava i poreza

Na ovu firmu u Upravi za nekretnine Crne Gore je upisano vlasništvo nad zemljišnim kompleksom od 12.786 kvadrata na kome je izgrađen devetospratni hotelski kompleks "Avala" sa vilama.

Firma iz Engleske, čiji je direktor Roman Kopiltsov, osnovala je u Crnoj Gori firmu Bepller i Jacobson Montenegro, koja je bila glavni investitor rekonstrukcije i izgradnje novih djelova hotela Avala i vila.

Na čelu crnogorske podružnice londonske firme se kao izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik i dalje vodi biznismen Zoran Ćoćo Bećirović, koji je u prijateljskim vezama sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem. Bećirović se povezuje i sa firmom u Engleskoj.

Firma Bepller i Jacobson Montenegro nema vlasništvo nad imovinom u Budvi već, kako se navodi u katastru, imovinu u Kolašinu, i to zemljišni kompleks od 9.156 kvadrata.

Hotel "Avalu" kompanija Beppler i Jacobson kupila je od hotelske grupe Budvanska rivijera prije devet godina za 3,2 miliona eura i to nakon presude Višeg suda. Presudom je poslije poništenog tendera toj kompaniji omogućeno, kao drugorangiranoj , da kupi do tada najelitniji budvanski hotel.

"Vijesti" su tada objavile da je upravo sestra lidera DPS-a Mila Đukanovića, Ana Kolarević prvo bila član sudskog vijeća koji je donio takvu odluku, a ubrzo potom napustila sudsku funkciju i postala zvanični zastupnik kompanije Beppler i Jacobson.

Dok traje proces likvidacije firme, polako se obistinjuju spekulacije da je Bećirović ostao bez vlasništva nad hotelom "Avala".

Hotel su preuzeli ruski biznismeni, koji su bili Bećirovićevi partneri u rekonstrukciji hotelskog kompleksa kao i izgradnju nove „Stare Avale“ i 20-tak vila.

Sadašnji hotelski kompleks, u koji je uloženo više od 40 miliona eura, raspolaže sa 240 soba, 29 apartmana i 64 vile i jedan je od najatraktivnijih na Budvanskoj rivijeri.

Iako se radi o hotelu koji je bio simbol Budve, nove uprave, koje su se u više navrata mijenjale, a dovodio ih je Bećirović, u proteklih pola decenije nijesu uspjele da vrate stari sjaj „Avale“.

Avala duguje 4 miliona za komunalije

Dok traju vlasničke zavrzlame oko „Avale“, elitni budvanski hotel, iako je pun gostiju, još nema upotrebnu dozvolu.

"Vijestima“ je potvrđeno u kompaniji Bepller i Jacobson da je “izdavanje upotrebne dozvole u toku”. Investitor koji je punih šest godina gradio hotel na divlje, jer je tek 2010. dobio građevinsku dozvolu, do sada nije Opštini Budva uplatio ni cent za komunalije.

Kompanija Beppler i Jacobson Montenegro, na čijem je čelu Bećirović, 17. aprila ove godine je podnijela Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za tehnički pregled objekta da bi dobila upotrebnu dozvolu.

U njemu se navodi da je 28. marta završena rekonstrukcija hotelskog kompleksa. Ministarstvo ne može izdati upotrebnu dozvolu dok kompanija ne izmiri dug za komunalije ili sa Opštinom zaključi ugovor o načinu izmirenja naknade za opremanje građevinskog zemljišta.

Beppler i Jacobson, prema računici opštinskih službi, duguje na ime komunalija oko četiri miliona eura. „Vijestima“ je potvrđeno u Opštini da još nije zaključen ugovor oko izmirivanje komunalija.

Bonus video: