Tendere crtaju za odabrane, prisutna je korupcija

Analiza Američke privredne komore u Crnoj Gori o poslovnom ambijentu otvorila sumnju da korupcija prožima crnogorske tenderske postupke
83 pregleda 3 komentar(a)
Svetlana Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Svetlana Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.07.2012. 05:28h

Postupak javnih nabavki u Crnoj Gori u prošlosti je bio predmet velike analize kompanija članica Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) i postoji osjećaj da se mnogi tenderi ne sprovode uz potpunu transparentnost te da korupcija prožima te postupke, navodi se u Izvještaju te poslovne asoscijacije o poslovnom ambijentu u 2012. godini.

"Iako je vrlo teško pokazati dokaze o usmjeravanju na 'pretkvalifikovane' kompanije u nabavkama preko tendera, mnoge članice su navele da su uočile neetičko ponašanje u sklopu javnih tendera“, navodi se u Izvještaju.

Jedna od taktika državnih službenika zaduženih za tendere da bi nabavku usmjerili u pravcu određenog dobavljača, kako se dodaje, je izrada tenderske dokumentacije i uslova tendera na način da samo ciljani dobavljač može da ga dobije.

Spori i neefikasni su, prema Izvještaju, i žalbeni procesi na tendere, u nekim slučajevima odgovor se uopšte ne dobije, a neke žalbe upućene Upravnom sudu nijesu pravilno obrađene.

"Do trenutka uzimanja u rad žalbe na javni tender i dok Upravni sud donese rješenje u korist podnostioca žalbe, tender je već dodijeljen i usluge su već pružene. U drugim slučajevima, sve ponude se radije otkazuju nego da se dodijele ponuđaču koji najbolje ispunjava kriterijume tendera“, navodi se u Izvještaju.

Nedovoljna vladavina prava

Anketiranje 50-ak kompanija, članica AmCham Montenegro, pokazala je da je nedovoljna vladavina prava glavna prepreka za poboljšanje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, jer bez efikasnih sudskih postpaka, pa čak i bez primjene zakona, mnogi investitori će biti obeshrabreni da ulažu. Zbog toga, one generalno nijesu zadovoljne načinom na koji se vladavina prava primjenjuje u Crnoj Gori.

"Članice Američke privredne komore su doživjeli malo ili nimalo poboljšanja u toj oblasti od posljednjeg puta kada su anketirani 2010. godine“, stoji u izvještaju koje imaju "Vijesti“, a koji je nedavno uručen i premijeru Igoru Lukšiću.

Članice AmChama, kako se dodaje, posebno su nezadovoljne sporim odlukama u sudskim sporovima, kao i pravilnim sprovođenjem ili primjenom odluka koji su sudovi donijeli. Čak skoro 70 odsto ispitanih kompanija ili nijesu zadovoljne tempom kojim se slučajevi rješavaju ili misle da bi brzina mogla biti poboljšana.

Anketa je pokazala generalno nezadovoljstvo radom Osnovnog i Upravnog suda, koji su nadležni za rješavanje problema u poslovanju, prije svega naplate potraživanja.

"U tim sudovima postoje problemi sa sprovođenjem odluka koje su donesene, čak i ako je preduđeno u korist kompanija ili poslovnog subjekta“, navode u Izvještaju.

Članice AmChama su istakle "dvosmisleno zakonodavstvo i oprečni zakoni, procedure i propisi“.

One smatraju da su zakoni u Crnoj Gori često nejasni u pogledu toga kada i kako ih primijeniti, „što otvara prostor porgrešnom tumačenju i pogrešnu primjenu od strane kompanija“.

"Članice AmCham su imale problema sa nedosljednim sprovođenjem zakona i propisa, a svjedoci su i da se poreski zakon ne sprovodi u potpunosti, o čemu svjedoči postojanje velike sive ekonomije“, ističu u Izvještaju i dodaju da u mnogim slučajevima firme koje nijesu registrovane ili samo djelimično poštuju poreske zakone, imaju prednost nad kompanijama koje nastoje da u potpunosti uvaže pravni sistem države.

Anketirane kompanije pohvaljuju napredak u oblasti imovinskih prava, ali ne i dalju nedostupnost arbitraže kao alternative redovnim sudskim postupcima.

Kompanije su navele da su nezadovoljne kvalitetom radne snage, te je svega 5,7 odsto izrazilo zadovoljstvo kvalifikacijama domaćih radnika, dok ostatak smatra da sadašnje stanje na tržištu rada treba unaprijediti.

Oko jedne četvrtine ispitanih članica smatra da postoji pozitivan trend u dostupnosti kvalifikovane radne snage u odnosu na prethodnu godinu.

Anketirane kompanije prigovaraju i zbog toga što je mali broj radnika imao međunarodno iskustvo, uključujući obrazovanje i obuke.

Visoke stope poreza na plate

Firme okupljene u AmCham-u kažu da im u prilog ne idu, kako tvrde, visoke stope poreza i doprinosa na plate zaposlenih, što ukupnu cijenu rada čini visokom.

"Takođe, radno zakonodavrstvo poslodavcima ne daje dovoljno fleksibilnosti da formiraju svoju radnu snagu u skladu sa potrebama na tržištu. Otpuštanje radnika ako njihov set vještina više ne odgovara zahtjevima poslodavca ili ako radni učinak zaposlenih nije zadovoljavajući, dug je, skup i složen proces“, tvrde u kompanijama.

Pohvaljuju izmjene i dopune Zakona o radu u dijelu zapošljavanja radnika iz inostranstva, ali upozoravaju da te odredbe nijesu dovoljno konkretne, pa ostavljaju prostor za različita tumačenja.

U dijelu Izvještaja o oporezivanju navodi se da su mnoga pitanja iz prošlog istraživanja ostala neriješena, posebno problem visokih i različitih poreskih stopa na opštinskom nivou. Većina anketiranih smatra da opštinski porezi nijesu u skladu sa „povoljnim porezom na dodatu vrijednost“ (PDV), porezom na dobit kompanija i porezom na lični dohodak na nacionalnom nivou.

"Ovi porezi se percipiraju kao 'porez na uspjeh', jer su često usmjereni na veće kompanije koje su zastupljene u više opština“, navodi se u Izvještaju.

Anketa je pokazala zadovoljstvo efikasnošću Poreske uprave, posebno sa sistemom oporezivanja ličnog dohotka, ali i jer je bila ekspeditivnija u reagovanju na zahtjeve za informacijama ili mišljenjima, a uz to se i tehnički modernizovala.

Kompanije, međutim, strepe od novih akciza. Navode da su ti nameti povećani 2011, a da Vlada razmišlja o uvođenju novih akciza tokom ove godine.

"Članice smatraju da ne postoji dovoljno podataka te da nije izvršeno dovoljno analiza ako bi se podržalo uvođenje akciza, te da njihovo uvođenje bez analize može drastično nauditi konačnom finansijskom rezultatu poslovanja. Stav AmChama je da samo nastavljanjem rada na održivosti postojećih kompanija, Crna Gora može postići dugoročnu korist, podjednako za Vladu, potrošače i kompanije“, ocjenjuju u Izvještaju.

U oblasti građevinarstva, zaključuje se da postoji dosta ograničenja, od nedostatka detaljnih urbanističkih planova, visoke komunalne takse u opštinama, ali i brzina kojom Uprava za nekrednine registruje nekretnine i zemljište.

"Neke članice su čekale do šest mjeseci da registruju zemljište ili drugu vrstu imovine u Upravi za nekretnine, iako su ispunili sve tražene kriterijume“, navodi se u Izvještaju i dodaje da se „vjeruje da su najproblematičnije lokalne kancelarije Uprave, koje ili imaju manjak zaposlenih, ili im fali stručno iskustvo da bi shvatili složenija vlasnička pitanja i došli do rješenja.

AmCham preporučuje smanjenje javne uprave, čime bi se umanjima i birokratija, uz dalje investicije u tehnologiju “kako bi se poboljšala transparentnost i efikasnost administrativnih postupaka”.

Oni ocjenjuju da je u toj oblasti postignut značajan napredak, ali to treba nastaviti u svim aspektima javne uprave.

“Vlada bi trebalo da odrediti sedmogodišnji cilj za automatizaciju svakog upravnog postupka do 2020. godine”, predlažu iz Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Jedna od taktika državnih službenika zaduženih za tendere da bi nabavku usmjerili u pravcu određenog dobavljača je izrada dokumentacije i uslova tendera da samo ciljani dobavljač može da ga dobije, piše u Izvještaju za 2012. godinu

Bolje povežite sjever i jug

Poseban akcenat u Izvještaju imaju investicije u infrastrukturu, odnosno, njihov nedostatak. Investicije su, kako se navodi, potrebne za sve vrste infrastrukture, od putne, željezničke, vodovodne, kanalizacione, otpadne, saobraćajne i energetske... „Prioriteti Vlade bi trebalo da bude izgradnja autoputeva i magistrala koje će bolje povezati sjeverne i južne djelove Crne Gore, kao i priobalje sa susjednim državama, Hrvatskom i Albanijom“, ističe se u Izvještaju i dodaje da bi željeznička infrastruktura trebalo da bude mnogo bolja ako se želi držati korak sa konkurentnim lukama u regionu. „Razvoj lučke i željezničke infrastrukture bi pomogao Crnoj Gori da iskoristi svoj privlačni geografski položaj, za koji članice AmChama smatraju da je najatraktivniji element poslovanja“, dodaje se u dokumentu.

Lista za privlačenje investicija

Predsjednica AmCham Montenegro Svetlana Vuksanović kazala je da je Izvještaj kreiran da pruži viđenje tekuće poslovne klime i pravca u kom se ona kreće.

"Namijenjen je institucionalnim partnerima, koji su aktivno uključeni u unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, rekla je Vuksanović, dodajući da je među njihovim ključnim partnerima Vlada Crne Gore.

Predstavnici AmChama su se prošle sedmice sastali sa premijerom Lukšićem da bi razgovarali o dokumentu o poslovnom ambijentu "i istakli da je stalni napredak u oblastima vladavine prava, smanjenju sive ekonomije i kreiranju konzistentnijeg poreskog zakona među opštinama, ključan za privlačenje investicija i promovisanje daljih ulaganja onih kompanija koje posluju u Crnoj Gori”.

Vuksanović je kazala da će “AmCham Montenegro nastaviti da radi predano, zalažući se za unapređenje uslova za poslovanje privatnog sektora u Crnoj Gori, uključujući fleksibilnije radne propise, smanjivanje neophodnih administrativnih procedura, i veću transparentnost u procesu javnih nabavki.Investicije u Crnu Goru su jedini put za poboljšanje životnog standarda za sve.”

Sastanku je prisustvovala i američka ambasadorka u Crnoj Gori, Sju Braun, koja je podržala aktivnosti AmChama „u stvaranju ujednačenijih uslova za sve kompanije u Crnoj Gori“.

Bonus video: