Građani plaćaju, Oleg Deripaska plovi

U tivatskoj marini oba luksuzna plovila suvlasnika KAP-a, čije dugove otplaćuju crnogorski poreski obveznici
125 pregleda 0 komentar(a)
Deropaskina jahta, Foto: Siniša Luković
Deropaskina jahta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.07.2012. 17:42h

Suvlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica, ruski tajkun Oleg Deripaska, doputovao je u Crnu Goru.

Deripaska, koji je vjerovatno jedan od najnepopulanijih ljudi kod crnogorskih građana koji odlukom Vlade plaćaju dugove koje je napravila njegova kompanija CEAC u KAP-u, stigao je na svojoj ultraluksuznoj "plovećoj palati". Radi se jahti "Queen K", dugoj 73 metra, koja je u Porto Montenegro uplovila preksinoć.

Da je dolazak Deripaske "visio u vazduhu" dalo se naslutiti prije desetak dana kada se na molu I Porto Montenegra vezao tzv. shadow boat, odnosno prateći 60-metarski brod "Sputnik". Taj brod prati jahtu "Queen K" i na krstarenjima jer su na njemu uskladištene zalihe za Deripaskinu jahtu, helikopter, kao i spektar manjih plovila i opreme za zabavu na vodi.

Vrijednost "Queen K" izgrađene 2004. u Njemačkoj procjenjuje se na ne manje od 60 miliona eura, dok njen shadow boat "Sputnik" vrijedi još najmanje 10 do 15 miliona.

Ruski CEAC pregovara sa njemačkom kompanijom HGL o kupoprodaji Deripaskinog paketa akcija u KAP-u i Rudnicima boksita

Vlada je dala garancije za kredite KAP-a vrijedne preko 132 miliona eura, a od toga je već aktivirano skoro 24 miliona eurakoliko su platili crnogorski poreski obveznici.

To znači da ova dva Deripaskina broda vrijede oko dvije trećine preostalog duga za koji mogu biti aktivirane Vladine garancije na štetu građana. KAP je dugove nagomilavao proteklih godina, poslujući pod kontrolom ruskog oligarha. Od ukupnih garancija za kredite KAP-a, aktivirano je blizu 24 miliona, koliko su poreski obveznici već platili.

Dok se Deripaskini luksuzni brodovi “ljuljuškaju” u Porto Montenegru, čiji je i suvlasnik, dugove ruskog oligarha u Crnoj Gori plaćaju crnogorski poreski obveznici. Da je pravde, Vlada Crne Gore bi našla načina da Deripaski zaplijeni dio vrijedne imovine i time naplati potraživanja, umjesto što građani naplaćaje takse od po euro da bi spasavala državni budžet opterećen i garancijama za kredite KAP-u.

Ruski CEAC pregovara sa njemačkom kompanijom HGL o kupoprodaji Deripaskinog paketa akcija u KAP-u i Rudnicima boksita. Iz Vlade je najavljeno da će do kraja avgusta biti završeno "snimanje" KAP-a i da će se tada znati hoće li njemački investitor biti novi partner.

Bonus video: