Zaleđe Kraljičine plaže za deset miliona eura

"Iz sjednice u sjednicu otuđuje se imovina opštine, bez upoznavanja odbornika kao predstavnika građana o stanju imovine opštine Budva"
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 08:19h

Uprkos oštrom proptivljenju opozicije, Skupština opštine je većinom glasova usvojila odluku da na tenderu ponudi 235 hiljada kvadrata opštinske zemlje u zaleđu Kraljičine plaže, na granici sa barskom Opštinom, i to po minimalnoj cijeni od 50 eura po kvadratu.

Prihod od minimalnih 10 miliona eura, biće, po ocjeni aktuelne vlasti, finanijska injekcija, koja će doprinijeti stabilizaciji ekonomske situacije, dok je opozicija ostala pri stavu da je potrebno uvesti moratorijum na prodaju opštinske imovine, te da rasprodaja zemlje, nije rješenje za nagomilane dugove.

Na međunarodnom tenderu naći će se ukupno 40 hektara državne imovine u zaleđu atraktivne plaže, od kojih je 235 hiljada u vlasništvu Opštine Budva, a ostatak je uknjižen na barsku opštinu. Još ranije je saopšteno da je za kupovinu velikog zemljišnog kompleksa zainteresovni biznismeni iz Abu Dabija.

"Pravo učešća na tenderu ima pravno lice koje u periodu od 2007. do 2012. u svojstvu investitora ili glavnog izvođača ima iskustvo u izgradnji hotelskih, turističkih i stambenih objekata, ukupne površine od minimum 300.000 kvadrata i ukupne vrijednosti investicije od 150 miliona eura. Iskustvo treba da uključi izgradnju relevantne prateće infrastrukture i objekata marine", pojasnio je dio uslova tendera sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić.

Niko nema stanje opštinske imovine

Prema riječima Božidara Vujičića iz SNP-a, problem tokom zadnjih sedam godina je što niko nema stanje opštinske imovine.

"Iz sjednice u sjednicu otuđuje se imovina opštine, bez upoznavanja odbornika kao predstavnika građana o stanju imovine opštine Budva. Ovakvom gimnastikom, predstavnici Vlade i lokalne samouprave, i te kako umanjuju državnu imovinu", naglasio je Vujičić.

Šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović naglasio je da poučeni višegodišnjim iskustvom sa zloupotrebama sa opštinskom imovinom, moramo dobro da otvorimo oči.

"Mnoge afere koje su se dešavala sa opštinskom zemljom još nijesu dobile epilog. Gospodine Klisiću, vi bi trebalo da ovoj Skupštini predložite moratorijum na otuđenje opštinskog zemljišta dok god se ne utvrdi stanje opštinske imovine i dok sve afere koje do sada imaju i sudski epilog ili koje će uskoro doći na sud, budu imale svoj epilog. Jer dok god se to ne desi, svako od nas sa ove strane će imati otvoreno pravo da sumnja u sve ovo što je do sada kazano. Koliko puta nam je govoreno stiže Kempoinski, Šeraton, Vats, i sada kada pogledamo iza nas, vidimo da je to sve bila gola prevara", istakao je Pejović.

Navodeći da je razlog prodaje vjerovatno popravljanje finansijske situacije u opštini, iz NOVE su saoptili da su protiv toga da se prodaje imovina da bi se rješavali dugovi.

Iz NOVE su saoptili da su protiv toga da se prodaje imovina da bi se rješavali dugovi

Predsjednik budvanskog SNP-a Veselin Marković kazao je da ta partija nije protiv prodaje zemlje ukoliko za to postoje opravdani razlozi, ali da se protive rasprodaji zemlje.

Džaković: Budvom šefuju Milo i SvetoUz ocjenu da opština ne funkcioniše, Stevan Džaković iz PzP-a je kazao da su stvarni predsjednici Opštine Budva Sveto Marović i Milo Đukanović.

"Da ste iskreno htjeli da uđete u ovaj posao, prvo biste ovo urbanizovali, Vlada bi stala iza ovoga. Ali da ulazite u nekavu trgovinu sa sirovim zemljištem pa mu poslije povećavate vrijednost kada ga urbanizujete, dokazuje da posao nije čist. Volio bih jednu stvar da mi kažete koju ste doveli do kraja, a da nije bila afera", kazao je Džaković.

Galerija

Bonus video: