Rastoder i Ćupić zahtijevaju tri zarade

Rastoder je kazala da se sa rukovodstvom SSCG može jedino razgovarati o uplati doprinosa
0 komentar(a)
Senka Rastoder, Foto: Boris Pejović
Senka Rastoder, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.07.2012. 10:06h

Radnici Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) i sindikalni aktivisti Senka Rastoder i Vukadin Ćupić od juče su u štrajku glađu zbog neisplaćenih zarada.

Oni traže isplatu najmanje tri od četiri zaostale plate i prije toga, kako su najavili, neće prekidati štrajk.

“Štrajkujemo ne samo zbog neisplaćenih zarada i doprinosa već i zbog ljudskog dostojanstva, koje nam je u SSCG ugroženo. Tražimo tri od četiri neisplaćene zarade, 17 doprinosa, zimnicu kao i da prestanu pritisci na radnike Stručne službe”, rekla je Rastoder.

To je treći štrajk glađu zaposlenih u SSCG. Radnici Stručne službe su prošlog proljeća štrajkovali iz istih razloga.

Rastoder je kazala da se sa rukovodstvom SSCG može jedino razgovarati o uplati doprinosa.

“Nezvanično smo čuli da planiraju da nam uplate minimalne doprinose, što nećemo dozvoliti. Jedino što tražimo je da se zakoni primjenjuju”, kazala je ona i dodala da su prije deset dana poslali zahtjev Inspekciji rada da provjeri uplatu zarada i doprinosa ali da oni nijesu došli.

Rastoder je pozvala kolege da im se pridruže u štrajku i dodala da Stručna služba planira da otvori liniju za mobing. Rastoder i Čupić su tužili čelnike SSCG za mobing.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić je, prenosi Mina buznis, kazao da nema mobinga nad zaposlenima u toj radničkoj asocijaciji.

“Jedini mobing ovdje je prema Savezu i ovo sve što se dešava doživljavam kao pritisak”, rekao je on i dodao da je u dilemi da li je to stav svih zaposlenih u SSCG ili samo Rastoder i Ćupića.

On je podsjetio da je bio sastanak čelnika i predstavnika Stručne službe u petak, ali “njihovi zahtjevi su isključivi i ne daju prostora da se to riješi”.

Problem zarada zaposlenih, prema njegovim riječima, može se riješiti dobrovoljnim smanjenjem broja radnih mjesta. On je rekao da je SSCG potrebno 15 ili 20 zaposlenih manje. Sada ih je 39.

Bonus video: