Njemačka kompanija mjerka akcije CEAC-a u KAP-u i Boksitima

Za upravljanje Kombinatom aluminijuma interesuje se njemačka grupa Monako, a navodno se interesovao i Toščelik
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 17:03h

Njemačka kompanija HGL pregovara sa suvlasnikom Kombinata aluminijuma i Rudnika boskita, ruskim CEAC-om, o preuzimanju njihovog akcijskog udjela u podgoričkoj fabrici i nikšićkoj firmi, saznaju “Vijesti”.

U Vladi su potvrdili da su uspostavili kontakt sa njemačkim investitorom koji se interesuje za KAP i Boksite. Iza Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i En plus grupe, Vladinog neuspješnog partnera za Kombinat, stoji ruski oligarh Oleg Deripaska.

O HGL Gmbh grupi iz Grevena nema dovoljno podataka, osim što se može pronaći da se, između ostalog, bave finalnom preradom aluminijuma.

CEAC u KAP-u ima 29,36 odsto akcija, a u Boksitima 31, 81 odsto. Identičan udio ima i država Crna Gora.

“Usaglašava se redosljed koraka po kojem bi ruski CEAC izašao iz vlasničke strukture KAP-a, kao i memorandum o razumijevanju njemačke i ruske kompanije. Pregovara se, ali ne možemo govoriti o tome da li je izvjesno da će paket akcija kupiti HGL”, saopštili su “Vijestima” izvori bliski pregovaračima.

Da se ne stekne utisak da su Rusi istjerani

Prema nezvaničnim saznanjima, cilj ruskog menadžmenta je da CEAC iz Kombinata i Boksita izađe kao kompanija koja je prodala svoj udio, a ne “da se stekne utisak da je istjerana i proglašena nepoželjnim investitorom”.

Nije poznato za koliko bi predstavnici ruske kompanije prodali akcije, a Vladi su nudili da preuzme njihov udio za 40 miliona, pa 20 miliona eura.

Skupština Crne Gore je zbog otežanog poslovanja KAP-a, obavezala Vladu da hitno raskine saradnju sa ruskim CEAC-om. Partner Vlade KAP-om upravlja preko leđa poreskih obveznika, zahvaljujući izvršnoj vlasti koja je KAP spasavala preko otpisa dugovanja i garancijama za kredite koje Rusi ne otplaćuju.

Od privatizacija KAP-a, njegov opstanak je poreske obveznike koštao desetine miliona eura. KAP ima nagomilana dugovanja za struju, a cijena za tu fabriku je godinama iz budžeta subvencionirana.

Za upravljanje Kombinatom aluminijuma interesuje se njemačka grupa Monako, nastala spajanjem Mtelkorpa i BAGR grupe, a navodno se interesovao i Toščelik

Za upravljanje Kombinatom aluminijuma interesuje se njemačka grupa Monako, nastala spajanjem Mtelkorpa i BAGR grupe, a navodno se interesovao i Toščelik, koji je kupio nikšićku Željezaru.

Predstavnici grupe Monako boravili su nedavno u Podgorici i sa predstavnicima crnogorske vlasti razgovarali o eventualnoj saradnji u Kombinatu aluminijuma. Nudili su dvogodišnje upravljanje fabrikom, a sa državom bi formirali novo preduzeće. Saradnja bi nametnula i nove obaveze jer bi poreski obveznici nastavili da plaćaju subvencije KAP-u za električnu energiju, ako stranci preuzmu upravljanje. Kakve povoljnosti će tražiti HGL grupa, znaće se ukoliko dođe do ozvaničenja posla sa ruskim menadžmentom u KAP-u.

Galerija

Bonus video: