Danas počinje obračun takse od jednog eura, ništa od poreza na bogatstvo

Zakon o taksama osim plaćanja jednog eura na SIM karticu, predviđa i naplatu istog iznosa i za električno brojilo i kablovski priključak
54 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 07:25h

Takse od po eura na sim kartice, električno brojilo i kablovski priključak počeće da se obračunavaju od danas, a na naplatu će stići uz julske račune, koji će građanima biti dostavljeni do sredine avgusta.

Operateri će postpejd korisnicima obračunati taksu u okviru mjesečnog računa na kome će biti posebna stavka, što se odnosi i na račune za struju i kablovsku televiziju. Pripejd korisnicima državni budžet će „pojesti” euro prilikom uspostavljanja prvog odlaznog poziva u mjesecu.

Ustavni sud još ćuti na Inicijativu za ukidanje taksi "euro po euro" >>>

Novi nameti su predviđeni Zakonom o taksama i naplaćivaće se do 1. januara 2014. godine.

Vlada je odlučila da manjak u budžetu nadoknadi, između ostalog, uvođenjem taksi umjesto povećanja poreza na dodatu vrijednost.

Glavni argument im je bio da je to bezbolnije rješenje od povećanja PDV-a koje bi dovelo do rasta inflacije i poskupljenja brojnih proizvoda. Međutim, nije isključeno povećanje PDV-a kao krajnja mjera. Bogataši su prošli bez oporezivanja luksuza.

Iz opozicionih partija, sindikalnih organizacija i NVO sektora predlagano je da uvedu progresivno oporezivanje ličnog dohotka, da budu oporezovani oni koji žive u luksuznim stanovima i vilama, voze skupocjena vozila, džipove i jahte, kupuju par obuće ili komad odjeće u vrijednosti prosječne crnogorske plate.

Na te zahtjeve Vlada je ćutala.

Bonus video: