Radnici Boksita: Samo tražimo da radimo i da od zarada prehranimo sebe i svoje porodice

Radnicima Boksita vlasnik duguje četiri zarade za ovu i tri za 2010, regrese, zimnice, jubilarne nagrade...
5 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 07:35h

Jutros u 7.30 časova radnici nikšićkih Rudnika boksita okupili su se ispred upravne zgrade sa namjerom da menadžemntu i administraciji blokiraju ulaz u nju. Do blokade nije došlo jer su nakon njihove jučerašnje najave blokade administracija i menadžment poslati na iznenadni godišnji odmor.

"Izvršni direktor je ispoštovao naš dogovor od juče i pozvao sve radnike iz aministracije i menadžmenta na godišnji odmor. Ovo je naš pritisak na državne institucije da napokon riješe pitanje Rudnika boksita. Nijesu samo u pitanju neisplaćene zarade već ostanak Rudnika i moraće ovih dana da se izjasne da li je Rudnik potreban ovoj državi ili nije“, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

On je ponovio da traže isplatu zaostalih zarada iz ove godine i pokretanje proizvodnje, kao i poštovanje zakona Crne Gore i njihovog Kolektivnog ugovora.

Na osnovu analiza koje smo radili došli smo do zaključka da ako bi počeo puni radni angažman radnika Tunelogradnje da bi mogli narednih šest mjeseci da svakog prvog u mjesecu isplaćujemo platu a da se angažujemo

Juče su Predrag Stamatović i Slobodan Radusinović, članovi Odbora direktora ispred Vlade, predložili da radnici Tunelogradnje počnu sa poslom a da će u narednih šest mjeseci svi zaposleni primati primati redovnu zaradu.

“Na osnovu analiza koje smo radili došli smo do zaključka da ako bi počeo puni radni angažman radnika Tunelogradnje da bi mogli narednih šest mjeseci da svakog prvog u mjesecu isplaćujemo platu a da se angažujemo, ali bez garancija, da od drugih izvora ako dođe do značajnijeg proboja tržišta, premostimo ovaj jaz zaostatka plata“, kazao je Stamatović nakon sastanka.

Bojanović

Predstavnici Samostalnog sindikata juče nijesu prisustvovali sastanku sa Stamatovićem i Radusinovićem već su im ispred upravne zgrade predočili njihove zahtjeve.

Radnicima Boksita vlasnik duguje četiri zarade za ovu i tri za 2010. godinu, regrese, zimnice, jubilarne nagrade, a radni staž im nije povezan za poslednje tri godine.

Prije nekoliko dana Miodrag Davidović je odustao od ponude da preuzme Boksite jer mu ni nakon 105 dana od dostavljanja predloga ni Vlada, ni menadžment, ni radnici, nijesu odgovori da li je za njih njihova ponuda prihvatljiva.

Iz Vlade su saopštili da nijesu mogli da reaguju jer su stavovi sindikata bili dijametralno suprotni a Udruženje inženjera je odbilo Davidovićevu ponudu.

U Boksitima je proizvodnja prekinuta u novembru proše godine i jedini uposleni bili su radnici sektora Tunelogradnje, njih oko 40, koji su 28. maja obustavili rad zahtjevajući isplatu zaostalih zarada. Oni su angažovani na rekonstrukciji tunela Tifran kod Berana.

Galerija

Bonus video: