Radnici Tunelogradnje najavili radikalizaciju protesta

Radnicima Boksita vlasnik duguje četiri zarade za ovu i tri za 2010. godinu, regrese, zimnice, jubilarne nagrade, a radni staž im nije povezan za poslednje tri godine
85 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 10:45h

Predstavnici Samostalnog sindikata Boksita, sektora Tunelogradnje i površinskih kopova organizovali sastanak sa izvršnim direktorom preduzeća Miloradom Đurovićem tražeći od njega pojašnjenje ko je to odlučio da pravi podjelu između radnika pa da se radnicima koji rade na rekonstrukciji tunela Tifran nude dvije plate a ostalima 70 odsto jedne.

Sastanak je, kako su kazali, otvoren i novinari su više nego dobrodošli. Makar je tako trebalo da bude.

"Sedmoj sili", koja je daleko od riječi "sila", nije bilo dozvoljeno da prođu kapiju. Tek nakon intervencije članova Sindikata novinari su pušteni unutar upravne zgrade u kojoj je sastanak trebalo da se održi.

Svi su bili tu – radnici, sindikat, novinarske ekipe, obezbjeđenje. Falio je samo izvršni direktor.

"Direktor je kazao da neće doći da prisustvuje sastanku sve dok su novinari unutar zgrade“, kazao je predsjednik Sindikata Borisav Bojanović nakon telefonskog razgovora sa Đurovićem.

Da ne bi bili faktor ometanja rješavanju iaonako teške situacije u Boksitima novinari su napustili zgradu i čekali da se sastanak završi.

Nakon pola sata radnici i članovi Sindikata su izašli spremni da iznesu stavove. Ali, opet ista priča. Kapija je danas bila rezervisana za novinare. Nakon insistiranja sindikalaca i jednog telefonskog poziva obezbjeđenje se konačno smilovalo i pustilo novinare da uzmu željno čekane izjave.

"Ništa novo nije nam saopštio direktor. Izgleda da je nemoćan, da nema podršku CEAK-a, kao ni kompletnog menadžerskog tima. Danas u 14 časova Predragu Stamatoviću predočićemo da čekamo samo do 16 časova. Ukoliko se ne riješi naše pitanje, a mi tražimo isplatu zaostalih zarada za ovu godinu i pokretanje proizvodnje na kopovima, ujutro ćemo se okupiti u osam ispred upravne zgrade i preduzeti radikalne poteze. Oni što su odbili ponudu Miodraga Davidovića vjerovatno imaju neka bolja rješenja. Ako nemaju tražićemo da svi podnesu ostavke“, poručio je u ime radnika i Samostalnog sindikata Bojanović.

Za 14 časova zakazan je sastanak kome će prisustvovati Predrag Stamatović, član Odbora direktora ispred Vlade, predstavnici menadžmenta, oba sindikata i Udruženja inženjera.

"Mi nećemo prisustvovati sastanku ali ćemo u pisanoj formi dostaviti Stamatoviću naše zahtjeve. Nadam se da će država da se ozbiljno uključi jer je ovo ozbiljna prijetnja. Zna se kako rudari protestuju“, poručio je Bojanović.

Radnicima Boksita vlasnik duguje četiri zarade za ovu i tri za 2010. godinu, regrese, zimnice, jubilarne nagrade, a radni staž im nije povezan za poslednje tri godine.

Prije nekoliko dana Davidović je odustao od ponude da preuzme Boksite jer mu ni nakon 105 dana od dostavljanja predloga ni Vlada, ni menadžment, ni radnici, nijesu odgovori da li za njih njihova ponuda prihvatljiva.

Iz Vlade su saopštili da nijesu mogli da reaguju jer su stavovi sindikata bili dijametralno suprotni a Udruženje inženjera je odbilo Davidovićevu ponudu.

U Boksitima je proizvodnja prekinuta u novembru proše godine i jedini uposleni su radnici sektora Tunelogradnje, njih oko 40, koji su 28. maja obustavili rad zahtjevajući isplatu zaostalih zarada. Oni su angažovani na rekonstrukciji tunela Tifran kod Berana.

Galerija

Bonus video: