Poslije izbora novi strujni udar?

Iz Vlade potvrdili skok cijene od 1. avgusta, kilovat-sat struje koštaće oko 8 centi ili 9,36 sa PDV-om, u civilnom sektoru i sindikalci ogorčeni
7 komentar(a)
struja računi, Foto: Luka Zeković
struja računi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.07.2012. 09:36h

Vlada, iz koje tvrde da Regulatorna agencija za eneregetiku radi bez političkog uticaja, ozvaničila je da će doći do poskupljenja struje.

Iz RAE nijesu zvanično saopštili hoće li skok cijene biti oko pet odsto u avgustu, koliko se nezvanično najavljuje, i hoće li doći do promjene poslije izbora, odnosno od januara.

Skuplji kilovati obračunavaće se od idućeg mjeseca, a ti računi stižu do sredine septembra.

Iz Vlade su saopštili "na osnovu preliminarnih procjena" da se očekuje povećanje cijena električne energije, ali da neće preći nivo od juna 2009.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je ocijenio da je loša vijest najava o poskupljenju struje kada ukupan standard pada

Cijena struje za građane od juna 2009. je iznosila 8,2 centa, bez poreza na dodatu vrijednost, a sada je 7,78 centi. Ukoliko bi bila skuplja pet odsto, kilovat-sat struje bi koštao osam centi, odnosno 9,36 centi sa PDV-om.

Vlada je saopštila da je, kao većinski vlasnik u EPCG, „progurala” ideju da se popust za redovne platiše računa od narednog mjeseca sa pet poveća na 10 odsto.

Premijer Igor Lukšić je to obećao prije pet mjeseci, ali tek sada, kada se bliže izbori, to će se obistiniti. U Elektroprivredi su potvrdili da će se duplirati popust.

Novi udar na osiromašene novčanike građana

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je ocijenio da je loša vijest najava o poskupljenju struje kada ukupan standard pada.

"Upravo zbog struje i odluka RAE krajem prošle godine, inicirali smo građanske proteste, a Vlada ništa po tom pitanju nije učinila. Odbor RAE nije sankcionisan, EPCG drži desetine miliona eura u Prvoj banci, a kvalitet struje i mreže je i dalje loš i tu cijenu građani plaćaju", rekao je Keković, dodajući da računi moraju da sadrže realnu cijenu struje i troškove EPCG i ostalih kompanija u sistemu.

RAE je odobrio energetskim kompanijama prihode i troškove kojim će opteretiti potrošače, koji su veći preko 30 miliona eura nego aktuelni.

U Odboru RAE nijesmo mogli dobiti odgovor da li će, pošto su ostavili dva perioda korekcije, od januara da poskupi struja i u kojem procentu. Prema gruboj procjeni na osnovu odobrenih prihoda, od Nove godine namjeravaju da dignu cijenu za dodatnih oko 10 odsto.

U MANS-u ocjenjuju da je budući skok cijene, drugi u ovoj godini, određen po pravilima RAE o čijoj zakonitosti tek treba da se izjasni Ustavni sud, što znači da nije legitimna, što smatraju i u USS.

"Novi udar na osiromašene novčanike građana i to drugi put zaredom u ovoj godini", poručuju iz MANS-a.

Goran Đurović, član grupe građana koja je u više navrata osporila pred sudom odluke RAE, ocjenjuje da nova odluka pokazuje da nešto “ne štima” u sistemu, jer je donijeta bez detaljne analize, javne rasprave i sagledavanja pozicije KAP-a.

Iz Vlade su ocijenili da će to i subvencije za najugroženije praktično eliminisati poskupljenje. Sudeći po dosadašnjoj praksi subvencioniranja računa, gdje pomoć daju za oko 13.700 građana, to će u malom broju slučajeva ublažiti udar. Do sada je manje građana dobijalo subvencije nego 2011. kada je struja bila jeftinija.

Iz Vlade su saopštili da je broj korisnika subvencija od juna proširen na oko 27 hiljada. Toliko je potencijalnih korisnika, ali sada ne prima pomoć toliko njih.

Za sedam osjetljivih kategorija stanovništva, obezbijeđene su subvencije od 40 odsto za račune do 60 eura, a preko tog iznosa biće umanjeni za fiksnih 24 eura. Vlada je pooštrila subvencioniranje, jer to pravo mogu ostvariti samo oni koji redovno plaćaju račune ili sa EPCG potpišu sporazum o otplati duga.

Bonus video: