Među najvećim dužnicima bliski saradnici Mila Đukanovića

Prema poslednjim podacima na kraju maja ukupna iznos blokade dostigao je cifru od 419 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 07:40h

Centralna banka je zvanično po prvi put objavila spisak sa 2.256 najvećih dužnika čiji su računi blokirani i na čije se prvom mjestu kada je riječ o iznosu blokade nalazi firma Zavala Invest sa blokadom od 32,7 miliona eura.

Prema poslednjim podacima na kraju maja ukupna iznos blokade dostigao je cifru od 419 miliona eura od čega se na 10 najvećih dužnika odnosi 100,7 miliona eura.

Uz Zavalu Invest među 10 najvećih nalase se Vektra Montenegro (22,9 miliona) ,Opština Budva (7,3 miliona), Slobšar and cok (7,7miliona), Maestral Inženjering ( 5,9 miliona), Radoje Dakić (5,6 miliona), Provladeks (4,9 miliona), Vektra Boka (4,6 miliona), Montengro famili( 4,3 miliona) i Lipa (4,19).

Račun privatizaciono investicionog fonda HLT blokiran je zbog duga od 3,85 miliona eura. HLT fondom gazduje firma Prima iza koje stoji biznismen Vladan Vujović. Pored njegovog Provladeksa, i Eurofonda (1,1 milion) kojim upravlja Euroinvest iza kojeg stoji biznismen Veselin Barović.

Obojica su u bliskim odnosima sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

I račun pljevaljske kompanije Mat kompaniji blokiran je zbog duga od 1,2 miliona. Tom firmom upravlja država nakon što ju je oduzela od braće Šarić koji su optuženi za šverc narkotika.

Na spisku deset najvećih dužnika nalaze se četiri dužnika koja su vezana za metropolu turizma, među kojima je i Opština. Firma Zavala invest sada je u većinskom vlasništvu grupe biznismena okupljenih oko udruženja kupaca vila Amia. Budvanski Maestral inženjering registrovan registrovan je za djelatnost izgradnje stambenih i nestambenih zgrada. Osnivač je Maestral turs iza kojeg stoji Blažo Dedić, a ta firma gazduje bečićkim hotelom Mediteran.

O firim Slobšar i Cok detaljnih informacija nema. U Centralnomr egistru Privrednog suda registrovana je za društvo sa ograničenom odgovornošću za promet roba i usluga.

Vektra Montenegro u vlasništvu je bankrotiranog Dragana Barkovića, a u njoj se razmatra o uvođenju stečaja na zahtjev CKB-a i OTP faktoringa. U vlasništvu Brkovića, koji je takođe u prijateljskom odnosu sa Đukanovićem, je i Vektra Boka, gdje se razmatra uvođenje stečaja na zahtjev mađarske OTP grupacije zbog duga od 3,5 miliona eura.

Dragan Brković na proslavi godišnjice DPS-a

Na spisku dužnika su i Barovićeve firme Vektra voda sa 2,9 miliona eura i Horajzon lodžistik 2,59 miliona.

U blokadi je i Maestral turs zbog duga od 3,7 miliona eura.

Preduzeće Merkur - za marketing i saobrćaj duguje 3,68 miliona eura, Mir-komerc 3,33 miliona, a Jauza i MCC inžinjeringa po 3,19 miliona eura.

"Radoje Dakić" je u stečaju i ima više od 2.000 povjerilacva koji po pravosnažnim sudskim presudama potražuju više od 43 miliona eura. Lipa je građevinska firma sa Cetinja, dok o firmi Montenegro femili nema opdataka na sajtu Privrednog suda.

Najduže je u blokadi Preduzeće za izgradnju Podgorice, u stečaju, oko 12 godina i sedam mjeseci

Računi oko 40-tak kompanija blokirani su zbog duga između jednog i dva miliona eura, a među njima su Astra Montenegro sa dugom od 1,75 miliona eura, Rudnici boksita sa 1,64 miliona i Fond zajedničkog ulaganja Eurofond sa 1,12 miliona eura.Najduže je u blokadi Preduzeće za izgradnju Podgorice, u stečaju, oko 12 godina i sedam mjeseci. Za njim slijede Aida komerc i preduzeće Ikad, čiji su računi u blokadi 12,5 godina, odnosno nešto preko 12 godina.

Objavljivanje spiska blokirani hfirmi uslijedilo je nakon izmjena zakona o platnom prometu koje su rezultat rada (CBCG, Ministarstvo finansija i Privredni sud) zadužene za izradu analizu statistike blokiranih firmi, objavljivanja njihovih spiskova i mogućnosti uvođenja automatskog stečaja u domaće zakonodavstvo.

Dva su kriterijuma na osnovu kojih CBCG objavljuje imena da je blokada veća od 10.000 eura i da je u neprekidnom trajanju dužem od mjesec.

CBCG podatke će objavljivati na internet stranici prvog radnog dana po isteku mjeseca i to po azbučnom redu, sa presjekom stanja na posljednji dan u prethodnom mjesecu.

Bonus video: