"Pet dana do velike pljačke koju Ustavni sud može da spriječi"

Građanski front javnom akcijom "Spriječite još jednu pljačku građana", podsjeća Ustavni sud na inicijavitu koju su predali
60 pregleda 5 komentar(a)
Zakon o taksama, Građanski front, Foto: Savo Prelević
Zakon o taksama, Građanski front, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2012. 09:58h

Ustavni sud do sada je morao da se izjasni o inicijativi za ukidanju taksi na sim kartice, električna brojila i kablovsku televiziju koju je potpisalo 30.000 građana.

To je danas istakao advokat Građanskog fronta Veselin Radulović na protestu te organizacije ispred Ustavnog suda koja će se nastaviti sve do sedmog jula kada zvanično počinje da se primjenuje zakon o taksama.

Akcija je održana pod sloganom "Pet dana do velike pljačke koju Ustavni sud može da spriječi". Dio inicijative je i da se ukine odluka Regulatorne agencije za energetiku koja je dopustila da EPCG naplaćuje gubitke na mreži.

Predstavnik Građanskog fronta Dejan Milovac ušao je u zgradu suda da provjeri da li je donijeta odluka. Rečeno mi je da su sudije na radnom mjestu, ali da nema informacija da li su se izjasnili o inicijativi

On je najavio da će odbrojavati dane do početka primjene zakona i da očekuju da se sudije uozbilje i počnu da primjenjuju Ustav, a ne da koriste neustavne akte kako bi odugovlačili postupak.

Predstavnik Građanskog fronta Dejan Milovac ušao je u zgradu suda da provjeri da li je donijeta odluka. Rečeno mi je da su sudije na radnom mjestu, ali da nema informacija da li su se izjasnili o inicijativi.

"Zato ćemo ovaj dan ocijeniti neuspješnim po rad Ustavnog suda“, stakao je Milovac koji je na plakatu na kome su ispisani radni dani tekućeg mjeseca prekrižio jučerašnji datum. Simbolično su pokazali i plakat sa ispisanim fiksnim brojem telefona Ustavnog suda koji građani mogu pozvati kako bi se informisali da li je donijeta odluka.

On je rekao da su ostala još četiri dana da Ustavni sud spriječi najveću pljačku u istoriji Crne Gore.

Iz Građanskog fronta su podsjetili da se mora hitno reagovati jer Zakon počinje da se primjenjuje u subotu, 7. jula, te da su osim inicijative građana podnijeli i predlog 25 poslanika kako bi spriječili pljačku građana od kojih se očekuje da svojim novcem popunjavaju rupe u budžetu.

Građanski front ima pravo da se kao podnosilac inicijative interesuje za radnje koje je Sud preduzeo. Ako je opštepoznato da je inicijativa podnijeta u javnom interesu, interesovanje je znak odgovornosti i ozbiljnosti za svoje radnje preuzete u zaštiti građana

"Građanski front ima pravo da se kao podnosilac inicijative interesuje za radnje koje je Sud preduzeo. Ako je opštepoznato da je inicijativa podnijeta u javnom interesu, interesovanje je znak odgovornosti i ozbiljnosti za svoje radnje preuzete u zaštiti građana”, objasnio je Kavarić.

On je kazao da je nejasno zašto u ovim postupcima Sud nije primijenio princip prioriteta iako je očigledno da su za to ispunjeni svi uslovi.

"Na neophodnost brzine u postupanju ukazuje to što se u predlozima inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona i zakonitosti odluka RAE tražila obustava izvršenja pojedinačnih akata i radnji. Takvi postupci su po svojoj prirodi uvijek hitni. Postavlja se pitanje odgovornosti Ustavnog suda, pravnih posljedica i postupaka koji bi nastali ako Zakon o taksama bude ukinut ili odluke RAE u vezi sa EPCG stavljene van snage za nekoliko mjeseci”, rekao je Kavarić.

On smatra i da je jasno da je Ustavni sud zavistan od Skupštine i Vlade pošto se novac za njegovo funkcionisanje obezbjeđuje iz budžeta. Zato što su institucije na taj način povezane, Kavarić smatra da postoji veliki stepen individualne i kolektivne solidarnosti kada su u pitanju odluke i predlozi Vlade i Skupštine.

"Ustavnom, sudu nije jednostavno postupati u ovakvim slučajevima gdje se od njega očekuje da ne koči takve njihove odluke“, rekao je on.

Zbog rodovskog i plemenskog sistema, Kavarić smatra logičnim pitanje Fronta o svrsishodnosti i funkcionalnosti pojedinih institucija, njihovog dekorativnog karaktera i mogućosti njihove kultivacije po sopstvenim pravilima.

“Poznato je da je Ustavni sud bio veoma ažuran kada su bili u pitanju privatni interesi u pojedinim postupcima po ustavnim žalbama i u veoma kratkim rokovima donio veoma “pozitivne odluke”, pa je čudno da sad ne prepoznaje važnost javnog interesa. Posebno čudi, da se po ovim pitanjima nije na transparentniji način odnio prema građanima i njihovom interesovanju, putem javnog saopštenja i pojašnjenja opštih stvari i same procedure”, kazao je Kavarić.

Bonus video: