Đukanović dao 500 eura za kampanju, Vuković i Stijepović bez donacija

Demokratska partija socijalista prikupila je više od 53.000 eura donacija za izbornu kampanju za izbore u Podgorici, novac uplaćivali i poslanici
252 pregleda 18 komentar(a)
Duško Marković, Ivan Vuković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Duško Marković, Ivan Vuković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 31.05.2018. 18:30h

Demokratska partija socijalita (DPS) prikupila je više od 53.000 eura donacija za izbornu kampanju za izbore u Podgorici i još 10 gradova širom Crne Gore, a među onima koji su pomogli je i predsjednik partije Milo Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je dao 500 eura za izbornu kampanju a na listi donatora, između ostalih, nema nosioca izborne liste u Podgorici Ivana Vukovića, aktuelnog gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i premijera Duška Markovića.

U izvještaju objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) se navodi da je po 500 eura dala polovina poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore, pa su na stranački račun novac uplaćivali Ana Nikolić, Branka Tanasijević, Branko Čavor, Danijel Živković, Dragutin Papović, Halil Duković, Jovanka Laličić, Marija Ćatović, Miloš Nikolić, Miodrag Vuković, Momčilo Martinović, Nada Drobnjak, Obrad Stanišić, Predrag Sekulić, Radule Novović, Sanja Pavićević, Suad Numanović i Zvonko Vuković.

U izvještaju se navodi i da je donacija Nade Drobnjak poništena dan kasnije, ali je istog dana prebačena na izborni račun za izbore u Plužinama, koji su održani nedjelju dana ranije - 20. maja. Među onima koji su pomogli DPS su i predsjednik podgoričkog odbora Vladan Vučelić i zamjenik gradonačelnika glavnog grada Časlav Vešović koji su uplatili po 500 erura, dok su po 100 eura dali kandidati za odbornike Ana Krivokapić, Jovan Rabrenović i Nenad Vujošević.

Izbori su u nedjelju održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Golubovcima, Kolašinu, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Žabljaku i Šavniku. DPS je osvojio apasolutnu vlast u Podgorici, ali i najviše mandata u svim opštinama osim u Rožajama.

U izvještaju ASK se navodi i da je Albanska alternativa od donacija prijavila 4.000 eura, a među onima koji su uplaćivali novac na stranački račun je i nosilac izborne liste u Podgorici Nik Đeljošaj, koji je uplatio 500 eura.

Demokratska Crna Gora je prijavila da je do sada na ime donacija dobila nepunih 2.200 eura. Od njih su izbornu kampanju najviše pomogli direktor stranke Vladimir Vujović i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji su uplatili po 200 eura. Poslanik Danilo Šaranović uplatio je 120 eura, a 10 eura manje Mijomir Pejović. Po 100 eura dali su predsjednik stranke Aleksa Bečić, poslanici Boris Bogdanović i Zdenka Popović i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Ujedinjena Crna Gora prijavila je nematerijalnu donaciju od 100 eura, koju je uputio Dušan Slijepčević, dok je koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije prijavila donacije od 1.800 eura za kampanju u Podgorici.

Sve donacije uputili su poslanici DF-a – Andrija Mandić, Branka Bošnjak, Branko Radulović, Marina Jočić, Nebojša Medojević, Slaven Radunović, Strahinja Bulajić i Veljko Vasiljević.

Koalicija Pokreta za Pljevlja, Demokratske narodne partije i Prave Crne Gore prikupila je za kampanju u tom gradu 5.500 eura donacija. Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, fizičko lice smije donirati najviše 2.000, a pravno lice do 10.000 eura učesniku izbora.

SNP u Plužinama skupio 1.500 eura od donacija

Demokratska partija socijalista je za izbore u Plužinama, koji su održani 20. maja, na ime donacija dobila 7.500 eura.

Najveću donaciju uputila je poslanica Marta Šćepanović – ukupno 1.000 eura.

Među onima koji su uputili donacije je i predsjednik mladih DPS-a Nikola Pešić, koji je dao 500 eura.

Na listi se nalazi i ime Svetlane Vuković. Ona je uplatila 550 eura.

Donacije za izbore u Plužinama prijavila je i Socijalistička narodna partija, koja je na izborima osvojila apsolutnu vlast.

Predsjednik Opštine Mijuško Bajagić donirao je 500 eura, koliko i njegova supruga Nataša Bajagić.

Pola hiljade donirao je i Radenko Živković.

Bonus video: