Radnici Tunelogradnje odbili ponudu Vlade, štrajk nastavljen

Predstavnik radnika u sektoru "Tunelogradnja" Periša Perišić kazao je da radnici koji su angažovani na radovima na tunelu Tifran, strahuju da bi mogli biti izigrani
67 pregleda 3 komentar(a)
tunel Tifran, Foto: Rabrenović
tunel Tifran, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 30.06.2012. 14:29h

Radnici Rudnika "Boksiti" iz Nikšića, koji su angažovani na radovima probijanja tunela u klisuri Tifran, kod Berana, nijesu prihvatili ponudu Vlade da im bude isplaćena jedna plata da bi prekinuli štrajk koji su započeli protekle srijede.

"Radnici sekotra "Tunelogradnje" ostali su pri stavu da im se isplate sve tri zaostale plate, a evo stiže i četvrta. Oni su odlučni da ne nastavljaju radove dok im zahtjev ne bude u cjelosti ispunjen" kazao je predsjednik povjereništva Samostalnih sindikata "Boksita" Borislav Bojanović.

On je dodao da njegov asindikalna organizacija u potpunosti stoji iza radnika koji rade u Beranama.

"Javnost treba da zna da oni rade u teškim uslovima. Da su u Nikšiću ostavili porodice bez novca i da se nalaze na rubu egzistencije" – kazao je Bojanović.

Predstavnik radnika u sektoru "Tunelogradnja" Periša Perišić kazao je da radnici koji su angažovani na radovima na tunelu Tifran, strahuju da bi mogli biti izigrani.

"Radi se o tome da smo mi posao doveli skoro do kraja. Šta ako mi završimo, a novca ne bude. Zato mi tu završnicu, koju drugi ne može da odradi, nećemo raditi dok nam ne bude isplaćen i posljednji euro" rekao je Perišić.

Ovo je treći ili četvrti put od početka godine, odnosno od početka radova na tunelu Tifran, ra su radnici koji su na tim radovim angažovani prinuđeni da na ovakav način izvlače novac koji su pošteno i mukotrpno zaradili.

Projekat probijanja tunela kroz Tifransku klisuru finansira Direkcija za saobraćaj, i taj posao je na javnom tenderu dobila kompanija „Bemaks“, dok se „Boksiti“, sa svojim sektorom "Tunelogradnja", pojavljuju kao podizvođači.

Radnici "Tunelogradnje", njih oko četrdeset koji rade u Beranama, naglašavaju da novac traže od svoje matične firme, Rudnika "Boksita".

Prema osnovnim podacima koji su istaknuti na tabli pored puta radovi u Tifranskoj klisuri trajaće do pred kraj ove godine, kada bi trebalo da bude završen tunel dužine 470 metara. Radnici "Tunelogradnje" su već probili oko četiristo metara.

Bonus video: