Pet mjeseci od Lukšićevih obećanja

Pet mjeseci od zahtjeva da tužioci provjere poslovanje EPCG, da se duplira popust za redovne platiše i poevća trajanje jeftine tarife za struju
7 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 15:04h

Premijer Igor Lukšić tražio je prije pet mjeseci da vrhovni državni tužilac hitno provjeri poslovanje Elektroprivrede, Kombinata aluminijuma i Jugopetrola - promet naftnih derivata.

Kada sa organizatorima protesta krajem januara nije postigao dogovor da se utiče na smanjenje cijena električne energije u lošoj socio-ekonomskoj situaciji u državi, Lukšić je najavio da će zahtijevati da se duplira popust za one koji redovno plaćaju račune za struju na deset odsto.

Predsjednik Vlade je najavio i da će Vlada, kao većinski vlasnik Elektroprivrede, tražiti da se promijeni odnos između skupe i jeftine tarife u korist duže jeftine

Najave i inicijative od 2. februara su podržane u javnosti, ali se nijedna još nije obistinila. Građani nemaju koristi od čvrstog obećanja premijera, potpredsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista.

U Vladi je “Vijestima” odgovoreno da nemaju povratnu informaciju iz Tužilaštva o tome šta se uradilo po njihovom zahtjevu.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva se nijesu oglašavali o rezultatima istrage i provjerama sumnji javnosti da postoje nezakonitosti u poslovanju tri kompanije.

Zvanično u Elektroprivredi nije moguće dobiti odgovor o Lukšićevim inicijativama. Nezvanično kažu isto što i prije pet mjeseci.

Iz EPCG je saopšteno da Lukšićevu ideju razmatra menadžment, a navodno je “izvjesno da će procenat popusta biti povećan, ali da se još ne zna u kojoj mjeri”.

“Još moramo da provjerimo kakav će efekat takva mjera imati, s obzirom na to da se po tom osnovu otpisuje do dva miliona eura na godišnjem nivou. Smanjenje regulatorno dozvoljenih prihoda za EPCG, koji određuje Regulatorna agencija za energetiku, dodatno ograničava takvu ideju, jer se popust ne tretira tim dozvoljenim prihodima”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz EPCG.

Na pitanje zar ne bi povećanje popusta bilo stimulativno za potrošače da redovno izmiruju račune, iz EPCG kažu da još nijesu pravili takve analize.

Lukšićeva Vlada zadužila je Ministarstvo ekonomije da angažuje tim međunarodnih eksperata u saradnji sa Evropskom komisijom koji bi ispitao da li RAE poštuje evropske standarde i da angažuje međunarodnog revizora za provjeru poslovanja EPCG.

Od tada je urađeno to što je Ministarstvo izabralo da Sekretarijat Energetske zajednice ispita poslovanje RAE. Iz Ministarstva ekonomije je “Vijestima” juče saopšteno da prate proces i da će rezultat biti poznat kada dobiju izvještaj onih koji analiziraju stanje u RAE.

“Trudićemo se da se čitav proces završimo u najkraćem mogućem roku, ali ne na uštrb kvaliteta, već uz poštovanje svih procedura”, saopšteno je “Vijestima” 4. februara.

O revizoru koji bi posebno analizirao poslovanje EPCG se nijesu izjašnjavali.

O EPCG i RAE, premijer je dan prije sjednice sa koje je poslao inicijative poručio: ”Vrlo sam zainteresovan, i to ću inicirati prema vrhovnom državnom tužiocu, da se provjeri poslovanje i svi konsultantski ugovori za koje se sumnja da su naduvali troškove. Zainteresovan da tužilac uđe u Jugopetrol i provjeri navode o švercu goriva, ili u KAP i provjeri sve navode koji se tiču isisavanja novca, profita ili bilo kakvih zloupotreba”, rekao je Lukšić 1. februara.

Premijer je posljednjeg dana januara preporučio organizatorima protesta, sa kojima nije uspio da se dogovori o njihovim zahtjevima, da osnuju političku partiju i na izborima provjere volju građana.

Lukšić je nakon sastanaka sa, kako ih je nazvao “protestantima”, saopštio je da je pažljivo saslušao zahtjeve i pokušao da se na racionalan i realan način odredi prema njima. Racionalno i realno još je na inicijativama od prije pet mjeseci.

Odgovornost RAE nije ispitana

Nakon sjednice Vlade od 2. februara, objavljeno je da je predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću upućeno pismo za iniciranje rasprave u parlamentu o odgovornosti članova Odbora RAE.

Koalicioni partner DPS-a je, pozivajući se da nemaju zakonsko pravo da to urade jer se o (ne)povjerenju članovima RAE na plenumu ne mogu se izjašnjavti prije nego bude razmatran izvještaj o radu.

Sve je završeno preko konsultativnog saslušanja članova RAE sa poslanicima na matičnom Odboru za ekonomiju. Na toj sjednici su razgovarali o januarskom poskupljenju struje, gdje su predstavnici regulatornog tijela branili svoju odluku o skoku cijene od 6,8 odsto za građane.

Bez obzira na kritike većine opozicionih poslanika da Odbor RAE radi prema instrukcijama vlasti i da donosi nezakonite odluke, sve je prošlo bez smjena i promjenje odluke o cijeni struje za domaćinstva, zbog koje su i počeli protesti u Crnoj Gori , a to je bio jedan od ključnih zahtjeva.

Otežano do subvencija

“Vlada je spremna da sistemski rješava problem cijene struje subvencijama za socijalno ugrožene”, rekao je Lukšić, početkom februara na Socijalnom savjetu. Od janaura, kada je struja poskupjela, subvencije je dobijalo manje građana nego tokom 2011. godine.

Sada samo oko 13.000 građana dobija subvencije, a Vlada je utvrdila da ima potencijalnih oko 24-25.000 korisnika. Vlada je nedavno usvojila novi plan subvencija za najugroženije kategorije stanovništva, a lista kategorija je sa četiri povećana na sedam.

Međutim, sulovi za subvencije su pooštreni. Da bi stekli pravo na pomoć, najugroženiji građani prvo moraju da izmire dug EPCG ili potpišu sporazum o izmirenju.

Ukinuto je fiksno umanjenje za mjesečne račune od preko 60 eura, već se svi, bez obzira na iznos, smanjuju proporcionalno za 40 odsto. Za invalide rada je utvrđen popust od 80 odsto.

Galerija

Bonus video: