Poruka Ministarstva: Češće navodnjavati usjeve

"U ovim tropskim danima poželjno je svakodnevno u ranim jutarnjim satima orošavanje (vještačka kiša) u cilju osvježenja usjeva..."
4 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 20:12h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja poručilo povrtlarima da ovih dana češće navodnjavaju usjeve, u cilju zaštite od visokih temperatura.

"U ovim tropskim danima poželjno je svakodnevno u ranim jutarnjim satima orošavanje (vještačka kiša) u cilju osvježenja usjeva... Na zalivanje orošavanjem povoljno reaguju povrtarske kulture koje imaju plići korjenov sistem i veće zahtjeve prema vazdušnoj vlazi kao što su paprika, kupus, karfiol, grašak, boranija, salata i druge.

Orošavanje u toku dana se ne preporučuje, jer se mogu izazvati ožegotine na listovima i povećati opasnost od biljnih bolesti.

Drugi metod koji se koristi kao zaštita od visokih temperatura je upotreba mreža za zasjenjivanje, čime se može doprinijeti snižavaju temperatura i sprečavanju direktanog uticaja sunčevih zraka na bilje", saopštili su iz Ministarstva koje vodi Tarzan Milošević.

Napominje se i da nedovoljno napajanje, dugo gonjenje, prekomjeran rad, loša ventilacija i zbijenost životinja u objektima za smještaj životinja, ili prevoznim sredstvima povećavaju rizik od nastanka sunčanice i toplotni udar životinja", upozorili su iz Ministarstva.

Bonus video: