Mlijeko je već skuplje, moguć rast cijena ulja

Oko pet odsto su već porasle cijene dvije od sedam vrsta ulja, najavljeno je da će i Vital da poskupi proizvod, što će se odraziti na cijenu u Crnoj Gori
121 pregleda 11 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Boris Pejović
potrošačka korpa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.06.2012. 23:17h

Talas poskupljena mliječnih proizvoda koji je zahvatio Srbiju najvjerovatnije će zaobići Crnu Goru jer su mlijeko i sve prerađevine već poskupjele za oko pet odsto. Crnogorski trgovci nerado govore o rastu cijena, a informacije je moguće dobiti samo nezvanično iz trgovačkih lanaca.

“Nema najava da će biti poskupljenja nabavnih cijena mliječnih proizvoda, ali ako se posmatra period od unazad tri mjeseca taj asortiman je već poskupio za oko pet odsto. Isto to se može dijelimično reći i za suncokretovo ulje”, kazali su trgovci “Vijestima”.

Kako su trgovci saopštili “Vijestima”, na domaćem tržištu ima šest ili sedam vrsta ulja, a za oko pet odsto porasle su cijene dvije vrste.

“Svi čekamo da vidimo kakva će razlika u cijeni da bude, a to isključivo zavisi od proizvođača"

“Najavljeno je da će i Vital povećati cijenu i to je ono što sada čekamo. Takođe očekujemo da to ne bude jedino poskupljenje ulja, već će ići još na gore”, najavljuju iz najvećih trgovačkih lanaca.

Poskupljenje sirovog junećeg mesa

U posljednje dvije do tri sedmice, kako je rečeno, već je zabilježeno poskupljenje sirovog junećeg mesa, u prosjeku za četiri odsto. S druge strane, pojedini dio asortimana svinjskog mesa zabilježio i pad cijene.

"Proizvođači i uvoznici nas moraju obavijestiti najmanje 15 dana prije nego promjene cijene"

Kada su ostale grupe prozvoda u pitanju, trgovci sa kojima su “Vijesti” razgovarale kazali su da za sada nemaju najava da će doći do rasta cijena.

“Svi čekamo da vidimo kakva će razlika u cijeni da bude, a to isključivo zavisi od proizvođača. Mi se nećemo dodatno ugrađivati u konačnu cijenu, već će one rasti samo u procentima koje nam ispostave proizvođači i uvoznici. Proizvođači i uvoznici nas moraju obavijestiti najmanje 15 dana prije nego promjene cijene. Takva je praksa bila do sada. Trenutno nema dodatnih najava poskupljenja”, tvrde oni.

U Srbiji, iz koje Crna Gora uvozi najviše mlijeka, kompanije Imlek, Megle i Šabac su proteklih dana povećale cijene proizvoda za dva do deset odsto.

Pad kursa dinara u odnosu na euro

Mediji su javili da je u Srbiji u junu u odnosu na početak godine poskupjelo ulje od 2,47 odsto do 11,74 odsto, svinjsko meso 23,77 odsto do 29,78 odsto, juneće 8,45 do 17,64 odsto, a piletina 17,74 odsto do 26,13 odsto.

U međuvremenu i ukupni troškovi života su rasli

Srbijanski trgovci skok cijena određenih proizvoda pravdaju padom kursa dinara u odnosu na euro, naročito onih koji se prerađuju i to zbog većeg učešća uvoznih sirovina. Međutim, za rast proizvoda u kojima nema uvoznih komponenti jednostavno nema opravdanog razloga.

Prema istraživanju koje su “Vijesti objavile prethodne sedmice, u posljednje tri godine cijene hrane u podgoričkim prodavnicama su u konstantnom porastu. Uporedna analiza cijene za 13 najosnovnijih artikala iz četiri lanca marketa pokazala je da je rijetko koji proizvod ostao na prošlogodišnjem nivou, a naročito ne na nivou od 2010. godine.

U međuvremenu i ukupni troškovi života su rasli pa je tako potrošačka korpa, prema podacima Monstata, prošlog mjeseca iznosila 785 eura, u maju 2011. godine 772 eura, a prije dvije godine je koštala 758 eura, odnosno 27 eura više nego sada.

Meso, ulje, mlijeko košta...

“Vijesti” su nedavno obišle Merkator u šoping centru Gintaš, Voli na Starom aerodromu, Hard diskont Laković na Zabjelu i Albonu u Moskovskoj ulici i uporedile zatečene cijene sa onima koje su objavljene u junu prošle godine.

Litar ulja je za 10 do 20 centi jeftiniji nego prošle godine

Kilogram junećeg mesa u Merkatoru košta 6,69 eura što je za 1,5 eura više nego prošle godine. U Voliju je za devet centi niže. Malo jeftinije je u Laković gdje košta 5,99 eura, 1,20 eura više nego lani. Juneće meso je jedino u Alboni jeftinije nego ranije i košta 5,89 eura, 1,10 eura manje.

Pileće meso je u Alboni i Merkatoru po 2,99 eura, a u ostalim prodavnicama po 2,59 eura. U prosjeku po oko 20 centi skuplje nego ranije, osim u Voliju gdje je za 50 centi jeftinije. Cijene litra mlijeka u tetrapaku su različite i najpovoljnije je u Alboni - 65 centi, gdje je bilo na akciji kao i u Merkatoru gdje košta 72 centa.

Kod Lakovića je 69 centi, a u Voliju je najskuplje i košta 79 centi. Cijena najjeftinijeg hljeba, bijele vekne od 600 grama, u svim prodavnicma je 70 centi. Ista je i cijena 100 grama kafe, najjeftinija košta 69 centi.

Litar ulja je za 10 do 20 centi jeftiniji nego prošle godine i košta po 1,19 u Merkatoru i kod Lakovića, za cent je skuplji u Alboni, a u Voliju je na akciji i košta 1,29 eura.

Bonus video: