Radnici Tunelogradnje prekinuli radove na tunelu Tifran

"Tek kada nam sve izmire, naš dio posla vrlo brzo ćemo završiti. Do tada neka se ne nadaju da ćemo nastaviti da radimo", poručili radnici
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 13:20h

Radnici Rudnika boksita iz Nikšića, koji su angažovani na radovima probijanja tunela u klisuri Tivran, kod Berana, prekinuli su radove tražeći izmirenje zaostalih zarada.

Predsjednik povjereništva Samostalnih sindikata Boksita Borislav Bojanović rekao je da u potpunosti stoje iza štrajka njihovih kolega u Beranama, koji se zbog neredovnih primanja nalaze na rubu egzistencije.

"Radnicima je došla voda do grla, ovi ljudi su došli ovdje iz čisto moralnog odnosa prema firmi, da se firma održi. Oni su došli bez dinara u džepu, i ostavili su u Nikšiću porodice bez egzistencije", kazao je Bojanović.

On je najavio da će radnike u Beranama posjetiti izvršni direktor Milorad Đurović, kako bi se vidjelo šta dalje i kako naći izlaz iz situacije u kojoj su se našli.

"Nastavićemo intenzivno da pregovaramo da se pitanje redovnosti zarada u kompletnim "Boksitima" riješi, a iza radnika "Tunelogradnje" stojimo do kraja", rekao je Bojanović.

Predstavnik radnika u sektoru "Tunelogradnja" Periša Perišić upozorio je da radovi ovog puta neće biti nastavljeni dok se ne isplate kompletna dugovanja.

"Radi se o tome da smo mi naš dio posla, odnosno grube radove na probijanju tunela, skoro doveli do kraja. Nećemo sada da dođemo u situaciju da sve završimo, i da se poslije jurimo za novac", rekao je Perišić.

Radenici "Tunelogradnje" su nekoliko puta ranije prekidali radove i na taj način izvlačili novac od poslodavca, ali ovog puta upozoravaju da žele sve zaostale zarade i sva dugovanja.

"Trenutno su nam dužni četiri plate iz ove godine. O doprinosima da ne govorimo. O nagradama i drugim naknadama, takođe. Ovoga puta nema jedna plata i prekid štrajka. Tek kada nam sve izmire, naš dio posla vrlo brzo ćemo završiti. Do tada neka se ne nadaju da ćemo nastaviti da radimo", rekao je Perišić.

Projekat probijanja tunela kroz Tifransku klisuru finansira Direkcija za saobraćaj, i taj posao je na javnom tenderu dobila kompanija "Bemaks", dok se "Boksiti", sa svojim sektorom "Tunelogradnja", pojavljuju kao podizvođači.

Radnici "Tunelogradnje", njih oko 40 koji rade u Beranama, naglašavaju da novac traže od svoje matične firme, Rudnika "Boksita".

Prema osnovnim podacima koji su istaknuti na tabli pored puta radovi u Tifranskoj klisuri trajaće do pred kraj ove godine, kada bi trebalo da bude završen tunel dužine 470 metara.

Radnici "Tunelogradnje" objašnjavaju da su već probili oko 400 metara, i da će ostatak završiti u planiranom roku samo ako dobiju novac koji im se duguje.

Čitavo vrijeme od početka radova saobraćaj na ovoj dionici svakodnevno se obustavlja u intervalima od 9 do 11 prije podne, od 15 do 17 sati popodne, kao i u kasnim večernjim satima, zbog čega se prave duge kolene.

Magitralnin put koji od Podgorice i Bijelog Polja vodi do Berana i dalje prema Rožajama i Srbiji, jedan je od najfrekventnijih u državi.

Galerija

Bonus video: