Radnici Otranta zamrzli štrajk, a od 5. jula će radikalnije

Radnici stavili do znanja zastupniku zakupca Ani Kolarević da ih ne interesuje poruka da će podnijeti krivične prijave protiv svih koji ometaju rad hotela
1 komentar(a)
Otrant, Foto: Samir Adrović
Otrant, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 26.06.2012. 09:11h

Radnici Otranta juče su odlučili da zamrznu štrajk do 5. jula do kada su ministarstvima turizma i rada i socijalnog staranja i švajcarskoj NLB Intefinanz banci dali rok da nađu rješenje za isplatu dijela od ukupno 11 zaostalih zarada.

”Ukoliko ne ispune zahtjeve, od 5. jula ponovo štrajkujemo, ali radikalnije. Kapija će, umjesto na jedan sat kao do sada, od tada biti za vozila zatvorena tri sata dnevno”, navode u odluci sa sastanka.

Radnici su time stavili do znanja ovlašćenom zastupniku zakupaca Ani Kolarević da ignorišu njene poruke da će protiv svih koji na bilo koji način ometaju rad hotela podnijeti krivične prijave. Ulcinjsku firmu Argos, koju zastupa Kolarević, u biznis je uvela švajcarska banka koja je kao povjerilac od kompanije Barkli Montenegro kupila Otrant za 10,8 miliona eura jer Rusi nijesu vratili kredit od 8,5 miliona.

Nijesu prihvatili stečaj

Zaposleni nijesu prihvatili da se uvede stečaj protiv dužnika, prethodnog vlasnika Otranta - firme Barkli. Oni su saglasni da se organizuje sastanak resornih ministarstava sa predsjednikom Privrednog suda da se nađe rješenje i obezbijedi isplata dijela dugovanja. Prihvaćeno je da NLB banka opredijeli određenu svotu novca za jednokratnu pomoć radnicima Barklija „koji su na rubu gladi“.

Štrajkačima su se pridružili i radnici kojima poslodavac nudi ugovore o sezonskom angažmanu.

“Ne pada mi na pamet da poslije toliko godina kao stalno zaposleni radnik Otranta, pređem u sezonce”

“Ne pada mi na pamet da poslije toliko godina kao stalno zaposleni radnik Otranta, pređem u sezonce”, kazala je “Vijestima” sobarica Danijela Ivanović.

Šef štrajkačkog odbora Amir Resulbegović optužio je lokalnu i upravu hotela za novonastalu situaciju.

“Prema mojim saznanjima, Opština je nedavno naplatila od Otranta 260.000 eura za naknadu za građevinsko zemljište. To su uradili čelnici Opštine koji su u dobrim odnosima sa generalnim direktorom NLB banke u Crnoj Gori. Ne bi bilo ništa strašno da to nije novac koji nam se duguje”, kazao je Resulbegović, pozivajući policiju i Tužilaštvo da utvrde preko kojih veza je uzet novac sa računa Otranta.

Iz kabineta predsjednika Opštine Nazifa Cungua su rekli da je ta informacija netačna.

Bonus video: