Opozicija nezadovoljna prekomjernim zaduženjima

Polsanik DPS- a Zoran Jelić je kazao da Vlada ne vodi štetnu politiku i ne ugorožava interese građana
1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2012. 15:26h

Vlada je,uprkos teškoj situaciji, do sada uspjela da obezbijedijedi 160 miliona i sa novim kreditom od Svjetske banke u julu pokrićemo 75 odsto ukupnih potreba budžeta, a preostalih 45 miliona ostaje da se obezbijedi do kraja godine.

To je rekao pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić na odboru za ekonomiju uoči skupštinskog zasijedanja na kome će se razmatrati Interpelacija za pretres rada Vlade u oblasti ekonomije u vezi kreditnog zaduženja od 150 miliona eura kod švajcarske Kredit Svis banke koju su potpisali poslanici SNP-a, Nove i PZP-a.

Poslanik Nove Strahinja Bulajić je, obrazlažući razloge za interpelaciju, istakao da je evidentno posrtanje ekonomije u svim oblastima zbog čega su potrebe hitne mjere da se negativni trendovi zaustave.

"Ubrzano i prekomjerno zaduženje koje ne ide u razvojne projekte, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti ukazuje na nesturčnost Vlade..Ukupna dug je prešao 1,6 milijardi eura i imamo ogromni pad životnog standarda. Učešće duga u BDP -u se povećava i taj trend će se nastaviti. Od planirnaog ekonomskog oporavka u 2014. godini neće biti ništa jer nas čega dug kod VTB banke naredne godine i dug po osnovu obveznica koji dolazi na naplatu 2014. godinu. Sve to vodi dužničkom ropstvu" istakao je Bulajić juče na sjednici Odbora.

Zarija Pejović (PZP) ocijenio je da je kredit posljedica loše politike i da ima elemente koruptivnosti, dok je Aleksandar Damjanović (SNP) da će instirati na odgovoru gjde je upotrijebljen novac i da li je država sposobna da izmiruje obaveze po osnovu duga.

Pavličić je podsjetio da su razmatrana tri modela za zaduženje za potrebe budžeta, te da je najbolju ponudu dala Kredit Svis banka.

"Uradili smo dobar posao. Zaduženje je sa svim troškovima u odnosu na tržišno ispod dva odsto, a samo je 22 odsto obezbijeđeno kolateralom u vidu zlata Ako se govori da ono nije dobro treba izaći sa konkretnim činjenicama" rekao je Pavličić, dodajući da je država kroz zaduženje, garancije i kredite opredijelila zajedno sa opštinama 1,6 milijardi eura za kapitalane projekte.

Polsanik DPS- a Zoran Jelić je kazao da Vlada ne vodi štetnu politiku i ne ugorožava interese građana, dok je Bulajić konstatovao da je ta "pametna politka Vlade" dovela do ovakve situacije.

"Uzimite izjavu ministra ekonomije da će sve garancije u slučaju stečaja KAP -a doći na naplatu" kazao je Bulajić. Jelić mi je odgovorio da je on protiv stečaja jer stečaj znači i naplatu 40 miliona duga koji KAP ima prema EPCG što je tu firmu dovesti u nezavidan položaj.

"Stručna Vlada bi dugačije uradila" poručio je Bulajić Jeliću koji mu je odgovorio da je uspjeh Vlade to što nema poremećana na tžištu i ekonomiskih nemira koji su prisutni u drugim evropskim zemljama.

Bonus video: