Zataškavali su aferu Trsteno

Spekulisalo se da se advokatica Ana Kolarević, sestra lidera DPS-a Mila Đukanovića, pojavljivala kao punomoćnik firme KPM
312 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 18:53h

Potpredsjednik Opštine Kotor i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je “Vijestima” da mu je teško govoriti o slučaju Trsteno nakon osam godina i komentarisati to što je lider Nove Andrija Mandić podnio državnom tužilaštvu zahtjev za poništenje ugovora o kupoprodaji blizu pola miliona kvadrata zemlje u pojasu uz morsku obalu na prostoru plaže Trsteno.

Andrija Mandić, s druge strane, ocjenjuje da je osnovni motiv zahtjeva za poništenje ugovora razjašnjenje situacije koju su, kako je ocijenio, državni organi u prethodnom periodu zataškavali.

Ugovor je 22. novembra 2004. godine potpisala Opština Kotor sa kupcem te zemlje, firmom KPM Limited registrovanoj u Podgorici, a iza koje je, kako se tada govorilo, stoji ruski kapital.

U pripremi odluke lokalnog paralementa od 7. juna 2004. učestvovali su svi članovi koalicije koja je tada bila na vlasti u Kotoru, tj. Liberalnog saveza i koalicije Zajedno za Jugoslaviju koju su činili SNP, NS i tadašnja Srpska narodna stranka.

Odluka je donijeta većinom od 17 odbornika koalicije na vlasti, šest Liberalnog saveza i 11 koalicije Zajedno za Jugoslaviju, s tim što se u međuvremenu SNS podijelio, tako da su njihova dva odbornika prešla u novoosnovani DSS.

SNP je svojevremeno pokrenuo isti zahtjev i procedure kod državnog tužioca, iako su glasali za ovu odluku, ali je na tu aferu stavljena tačka kada je Vrhovni sud potvrdio presude nižih sudskih instanci da u tom poslu “nije bilo nezakonitosti”.

Popović: Profitira politički

“Teško mi je nakon osam godina govoriti o tome, tada sam bio samo odbornik LSCG u kotorskom parlamentu koji je sa ostalim odbornicima iz tadašnje koalicije glasao za prodaju tog zemljišta. Koji je motiv gospodina Mandića da poslije toliko godina pokreće slučaj koji je bio predmet sudskih instanci koje su presudile da je sve bilo po zakonu, ne znam. Pretpostavljam da je u vezi s početkom kampanje za skorašnje parlamentarne izbore, ali ne znam koju političku korist će to da donese Mandiću i Novoj srpskoj demokratiji.

U Crnoj Gori ima toliko toga što je aktuelno, a što nije ni došlo do državnog tužioca niti jedne sudske instance, i mislim da bi time trebalo da se bavi gospodin Mandić, koji ima jaku parlamentarnu opozicionu partiju. Pretpostavljam da smatraju da će ovim profitirati politički, ali vjerujem da ćemo narednih dana vidjeti šta stoji iza ovoga”, rekao je Popović.

On je dodao da i sada smatra da je to bio “apsolutno zakonit posao“, te da mu je samo žao što nikada nije došlo do realizacije te investicije.

“Ali to nije jedina investicija u Crnoj Gori koja nije realizovana. Imamo mnogo slučajeva, imamo primjer toga i u srcu Kotora, na lokacijama nekadašnjeg hotela Fjord i URC Slavija, gdje irski investitor nakon toliko godina nije ništa uradio. Pitanje je kako država nema načina da takve investitore natjera da realizuju investicije”, istakao je Popović.

Mandić: Sada nas Brisel gleda

Mandić je u izjavi za “Vijesti” kazao da se slučaj Trsteno ranije zataškavao, a da sada, kada je država na putu prema EU “i kada se očekuje da poglavlja 23 i 24 budu najvažnija”, očekuje da se nadležni organi suoče sa onim što se dešavalo.

“Zbog toga sam i otvorio priču o Trstenu, da vidimo da li sam ja u pravu ili ne“, kazao je Mandić, dodajući da od Tužilaštva očekuje da utvrdi da li je to zemljište bilo u vlasništvu Opštine Kotor ili države.

On je ocijenio da su državni organi Crne Gore sada „pod budnim okom Brisela“ i da očekuje da se ta kupoprodaja provjeri valjano.

Mandić se nije bavio optužbama potpredsjednika Opštine Kotor, koji tvrdi da je njegova inicijativa za provjeru tog posla dio političke kampanje prije izbora.

„Ne želim da me bilo ko sa svojim ocjenama vodi u neke sporedne aktivnosti u odnosu na osnovnu namjeru da provjerimo do kraja da li je prodaja zemljišta, odnosno šume u zoni plaže Trsteno bila zakonita. Da li je Opština Kotor prodala šumu koja je bila vlasništvo države, ili ne, da li je to urađeno u skladu sa tada važećom zakonskom regulativom. To su suštinska pitanja“, naveo je Mandić.

On je kazao da mu ne smeta „ako neki učesnik političkog života traži drugu pozadinu i da sve predstavi politikom“.

Na primjedbu da se to desilo prije osam godina, podsjetiću da je i afera Telekom izbila nakon niza godina, a privatizacija se desila samo godinu poslije prodaje u Kotoru. I u slučaju Telekoma državni organi su prikrivali nezakonite radnje i korupcionašku pozadinu te privatizacije, pa se to ponovo pokrenulo“, rekao je Mandić.

Iz Vlade su neformalno odgovorili da u periodu prodaje zemljišta u Kotoru nije važio zakon koji je sprečavao opštine da to urade

Nekadašnji politički lider Liberalnog saveza Miodrag Živković juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”, da bi ga pitali o zemljištu koje je posvađalo čelnike LSCG.

Iz Vlade su neformalno odgovorili da u periodu prodaje zemljišta u Kotoru nije važio zakon koji je sprečavao opštine da to urade.

Iza posla Đukanovići?

Na pitanje da li i njegova stranka snosi dio odgovornosti za prodaju koju osporava, s obzirom na to da je tadašnji SNS bio dio lokalne vlasti u Kotoru koja je donijela takvu odluku, Mandić je odgovorio da nema kolektivne odgovornosti.

„Svi koji su kršili zakon treba da odgovaraju, nezavisno iz koje stranke dolaze. Zna se ko je donio odluku o prodaji tog zemljišta, potpisao ugovor, podržavao taj posao, to su ljudi sa imenom i prezimenom. Zbog toga od državnog tužioca očekujem da utvrdi ko je odgovoran, kao i da pronađe povezana lica. Znamo da iza cijelog posla postoje neka lica iz političkog života Crne Gore, bez čije se podrške taj posao nije mogao završiti“, zaključio je Mandić.

Objavljivano je da je zemljište prodalo ruskom oligarhu Olegu Deripaski. Spekulisalo se da se advokatica Ana Kolarević, sestra lidera DPS-a Mila Đukanovića, pojavljivala kao punomoćnik firme KPM. I 2004. se spekulisalo i da iza posla stoji biznismen Aco Đukanović.

Galerija

Bonus video: