EPCG: KAP uplatio milion eura duga, ostao još 41 milion

Dug Kombinata aluminijuma prema EPCG ne iznosi 42 miliona eura, kako to EPCG navodi u dopisima, kazali su iz KAP-a
10 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 17:23h

Kombinat aluminijuma (KAP) uplatio je danas Elektroprivredi (EPCG) milion eura za utrošenu električnu energiju, pri čemu je ukupan dug dostigao 41 milion erura, saopšteno je iz elektroenergetske kompanije.Iz EPCG su poručili da će od početka naredne sedmice nastaviti smanjenje isporuke električne energije KAP-u, u cilju očuvanja sopstvenih interesa i normalnog servisiranja domaćinstava i crnogorske privrede.Iz EPCG su saopštili da vrijednost potrošnje električne energije KAP-a, u posljednja tri mjeseca bez subvencija iznosi preko pet miliona eura."Stoga je u posljednjem pismu od srijede, EPCG zatražila od KAP-a da do danas uplati 2,6 miliona eura. Ta kompanija je danas uplatila milion eura, pri čemu je dug za isporučenu električnu energiju dostigao 41 milion eura", navodi se u saopštenju EPCG.Menadžment EPCG, kako se dodaje, je još jednom iznenađen netačnim informacijama koje su saopštili predstavnici KAP-a u vezi visine i isplate duga za utrošenu električnu energiju.

Menadžment EPCG je još jednom iznenađen netačnim informacijama koje su saopštili predstavnici KAP-a

EPCG da ne doliva ulje na vatru

Uprava Kombinata aluminijuma (KAP) pozvala je rukovodstvo Elektroprivrede (EPCG) da ne doliva ulje na vatru, već da sa njima usaglasi sporazum o restrukturiranju duga za električnu energiju iz prošle godine, koji su oni sami inicirali.Menadžment KAP-a ukazuje na konstatan negativan pritisak EPCG na KAP, prijetnjama da će smanjiti isporuku struje i tako zaustaviti proizvodnju u fabrici. "Još jednom ponavljamo da bi svako dalje smanjenje isporuke električne energije za našu fabriku bilo pogubno, jer bi prouzrokovalo novo smanjenje obima proizvodnje, a time i povećanje proizvodne cijene po toni aluminijuma", navedeno je u saopštenju.

Dug Kombinata aluminijuma prema EPCG, kako se dodaje, ne iznosi 42 miliona eura, kako to EPCG navodi u dopisima, pokušavajući, smatraju u KAP-u, da u dug KAP-a uključi i subvencije koja nije uspjela da naplati od države. "KAP se u više navrata kategorično izjašnjavao protiv toga da EPCG prebacuje na našu kompaniju pitanja koja se tiču neuplaćivanja subvencija u punom obimu od strane državnih institucija. Stvarni dug KAP-a prema EPCG zaključno sa proteklim mjesecom iznosi 36 miliona eura", navode iz fabrike.

Mogu izmirivati obaveze

Uprava fabrike posebno naglašava da je KAP u posljednjem kvartalu prošler godine i januaru ove pokazao da može izmirivati tekuće obaveze, između ostalog, plaćajući redovno i mjesečne račune za utrošenu električnu energiju. Prosječna potrošnja električne energije u KAP-u na mjesečnom nivou iznosi 2,9 miliona eura."U skladu sa ugovorom i po formuli za određivanje cijene, u periodu od novembra prošle do juna ove godine KAP je utrošio električnu energiju u iznosu od 23 miliona eura, dok smo za isti period platili 21 milion. Samo u ovom mjesecu, računajući i današnji dan, KAP je EPCG platio više od tri miliona eura", kažu iz uprave.

Veliko nevrijeme u februaru, kako dodaju, drastično je uticalo na rad fabrike

Galerija

Bonus video: