Još GORE OD ŠPANSKIH

Slovenačke banke na rubu propasti?

Španske banke su pred propašću zbog 8,7 odsto loših kredita na čije vraćanje više ne mogu da računaju. Slovenačke banke su tu kritičnu granicu odavno prešle
2 komentar(a)
Slovenija banke, Foto: AP
Slovenija banke, Foto: AP
Ažurirano: 20.06.2012. 19:58h

Banke u Španiji koje su na rubu propasti imaju 8,7 odsto loših kredita, dok ih slovenačke banke imaju već 12 odsto.

Pored toga je Nova Ljubljanska banka (NLB), od koje zavisi bar trećina slovenačke privrede, ponovo pred neophodnom dokapitalizacijom, piše b92.

Naime, vlasnica NLB je još uvek slovenačka država, a od 1996. godine je ova banka već dokapitalizovana sa 1,3 milijarde eura.

Prošle godine je slovenačka država većinom sama NLB dokapitalizovala sa još 250 miliona eura, a sada slovenački ministar finansija, Janez Šušterčič kaže da bi NLB morala da dobije još bar 400-500 miliona eura, ali bi morala da dobije i mnogo više novca da bi ponovo mogla da počne normalno da posluje.

Trenutno je u toku jedan od najdetaljnijih pregleda ove banke, a guverner Banke Slovenije Marko Kranjec se nada da će dogovor o dokapitalizaciji NLB biti pravovremeno postignut, čime bi ova banka poboljšala svoje bonitete i mogla da se nada da će na međunarodnim tržištima ponovo moći jeftinije da se zadužuje.

Ostaje pitanje gdje će slovenačka država naći investitore zainteresovane da ulože toliki novac u NLB, posebno kada slovenačka država još uvijek ne pokazuje jasnu namjeru da ovu banku konačno proda.

Sa druge strane je pitanje da li će Slovenija uspjeti ponovo da ubijedi Evropsku Komisiju da joj dozvoli ponovnu dokapitalizaciju ove banke i da to ne tretira kao, inače u EU zabranjenu, pomoć države državnim preduzećima, odnosno bankama.

Istovremeno, guverner Banke Slovenije, Mirko Kranjec smatra da ako bi ponovo sama država učestvovala u dokapitalizaciji NLB, to ne bi ugrozilo slovenački finansijski sistem.

Preporučujemo za Vas